dimarts, 5 de març del 2013

CAN PADRÓ DE PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS. CATALUNYA. VALLÈS OCCIDENTAL

S’esmenta a la pagina de l’Ajuntament en relació a la història, que la masia de Can Padró fou construïda el segle XIV, dins la parròquia de Sant Genis de Plegamans.

Entre els documents conservats per la família que ininterrompudament ha habitat i conservat la casa ; l’any 1366 , i novament l’any 1398 hi ha constància dels donatius lliurats al rector de Plegamans, per part de Jaume Padró. Podria tractar-se però de dos persones diferents, atès el fet que malgrat no existir aleshores el PP , l’esperança de vida no era gaire dilatada. Les retallades auspiciades des del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, ens situen en un context similar al del segle XIV

Als fogatges de 1470, apareix "En Padró".

Als de 1515 es fa esment de Joan Padró.

I als de 1522 Anton Padró

La descripció tècnica de la casa ens diu : Edifici de planta rectangular amb dos pisos de forma quadrada. A la planta baixa portal d'entrada rectangular amb finestres a cada costat també rectangulars i amb treballs de reixes de ferro forjat. Al primer pis, tres balcons amb baranes de ferro forjat treballat. Al segon pis, hi ha obertures més petites al lloc de les golfes. Rellotge de sol (recuperat) entre el primer i el segon pis. La casa té cossos annexos de diferents èpoques. Es conserva l'entrada porxada de dues vessants i la tanca de l'antiga masia.


Gràcies al fons fotogràfic de la família Cuyàs que es custodia a l’ Institut Cartogràfica de Catalunya, podia afegir la imatge de l’alzina de Can Padró, que ens ha precedit en el viatge a la casa del Pare Celestial.



Demanaré informació al 
Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya( Arxiu Gavin), al Monestir de Santa Maria de les Avellanes, situat a la Comarca de la Noguera, a la Província de Lleida, en relació a la Capella de la casa, i a la seva advocació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada