dilluns, 12 de gener del 2015

VAPOR SAMPERE. SABADELL

L’Isidre Soler Clarena em contestava al facebook en relació a l’edifici industrial que fa cantonada amb els carrers Jardí, i Turull i Sallarès i Pla , ‘era la nau del Vapor Sampere. Rehabilitat entre els anys 2003- 2005 , i resultat de la compensació de la transformació d'ús de les naus del carrer de Tres Creus edificades amb els edificis d'habitatges d'en José Rafael Moneo Vallés (Tudela, 1937) ‘


Llegia que l’arquitecte Eduard Maria Balcells i Buïgas (Barcelona, 22 de setembre de 1877 - 4 de novembre de 1965 ) rebia l'any 1912 , l’encàrrec per part de Feliu Sampere Bas , d’aixecar una fàbrica; la descripció tècnica ens diu que presenta les característiques típiques d'aquestes construccions, amb alguns elements modernistes. El conjunt està format per una nau d'uns 12 metres d'ample per 98 metres de llarg, que acull avui la seu de la Cooperativa Abacus. La coberta és a dues vessants. La façana és una repetició uniforme del mòdul que compren la finestra, però no és plana sinó que està ornamentada amb cornises, motllures i reixes de ferro forjat. Cal destacar la torre amb rellotge que hi ha al pati interior.


La façana del vapor s'ha vist modificada per la instal•lació d'un bar, modificant-se la primitiva estructura que formava un conjunt de tres finestres convertint la central en la porta d'entrada del bar. Les fotografies son de l’Isidre Soler Clarena

La nova torre del rellotge i el transformador elèctric s'ubicà on tradicionalment s'emplaçava la xemeneia; la torre del rellotge original va ser enderrocada al setembre de 2003 , i reconstruïda posteriorment 2004 - 2010 uns metres més enllà de la seva ubicació original. L’Isidre Soler Clarena en publicava unes imatges corresponents als anys :


2003


2004


2010

El rellotge de corda es trobava dalt de la torre i el va instal•lar el rellotger sabadellenc Salvi Uyà Armengol l'any 1913.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada