divendres, 30 de gener del 2015

LA CASA AUFERIL DE SANT ANTONI DE VILAMAJOR. MONTSENY JUSSÀ. VALLÈS ORIENTAL.

Llegia que la casa Auferil de Sant Antoni de Vilamajor al Montseny jussà, comarca administrativa del Vallès Oriental, va ser feta durant el bienni 1911-1912 per a la família Auferil de Mataró, que hi residien en els anys que seguien a la victòria dels militars feixistes, encapçalats pel General Franco, contra el govern  LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República Española; en una data indeterminada – és curiós perquè hi ha de ben segur la inscripció registral que permetria saber-ho amb certesa - , fou comprada per una altra família de Mataró, en el mateix sentit al Registre de la propietat es pot trobar qui va ser el comprador.

 Posteriorment fou propietat de Ramon Bertran i ... , que viu al mateix Sant Antoni de Vilamajor, i que va restaurar-la i condicionar-la de nou.



El Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019 ) , davant la casa.

No trobava cap dada de l’arquitecte autor del projecte, ni tampoc del de la reforma. No disposa Sant Antoni de Vilamajor d’un Catàleg de Patrimoni en línia, malgrat mantenir – encara – alguns edificis notables. Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Dels Auferil, en trobava un parell de noticies a l’hemeroteca :

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1946/09/04/pagina-7/33095925/pdf.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1967/12/24/pagina-26/33573685/pdf.html?search=Auferil

Us caldrà  però, pagar per llegir-les, la cultura és un luxe, oi?. 

La descripció tècnica , minimalista i fins confosa , ens explica que el cos central té la façana adavançada, als laterals, els murs, doncs, guanyen profunditat. A un d'ells s'aixeca una torre que sobresurt de la resta de l'edifici, està coronada amb merlets. Al pis superior del cos principal hi ha una galeria. Les finestres són ogivals i parabòliques.


El Crisant Palau, publica una fotografia; Sant Antoni de Vilamajor. Nevada cap el 1914, darrere Ca l’Auferil

Dono per suposat que hi ha a Sant Antoni de Vilamajor, un Arxiu històric, ajuntament@savilamajor.cat  ,  i alguna o algunes persones, que vetllen per mantenir la memòria històrica d’aquesta població, a ells m’adreço en demanda d’informació sobre l'autor d'aquest edifici ,  que voldria rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada