dilluns, 26 de gener del 2015

CAN PUIG DE LA BELLACASA. BANYOLES. PLA DE L’ESTANY. GIRONA. CATALUNYA

Valentí Blanch Teixidor‎ publica unes fotografies de Can Puig de la Bellacasa, una en blanc i negre data indeterminada, i l’altra en color.




Lluís Bonet i Garí, ( 1893-1993 ) retratava entre els anys 1913-1933, ‘Era i façanes de Can Puig de la Bellacasa amb carros’, fotografia que es custodia avui al fons , Estudi de la Masia Catalana, al Centre Excursionista de Catalunya.


De la pàgina : http://www.portalgironi.cat/index.php?view=category&id=628%3Amasos-banyoles-puigbellacasa&option=com_content&Itemid=355
Reprodueixo; Can Puig de la Bellacasa, datada dels segles XIV-XIX, és una antiga masia de tres plantes restaurada de dalt a baix. Aquesta masia té la planta de forma trapezoïdal i un cos adossat a ponent amb galeria porticada. La façana conserva elements originaris: la porta d’arc de mig punt i dovelles de travertí, tres finestres gòtiques geminades i impostes decorades amb roselles, entre d’altres obertures. La façana del darrere també és interessant. A l’esquerra s’hi troben les masoveries, les cases dels treballadors de les terres propietat dels habitants de la casa gran. Aquestes cases alineades de dos vessants són bastant homogènies: estan compostes de finestres rectangulars, portes de llinda monolítica i espitlleres i contraforts a les façanes del darrere.

El cognom Puig de la Bellacasa està documentat des del 1300. Els segles XVII i XVIII foren anys de prosperitat per aquesta família i els tres germans Puig de la Bellacasa tingueren un important paper en la lluita contra els francesos durant la Guerra Gran (1793-1795). Durant la Guerra del Francès (1808-1814), els francesos van fer fortificar la casa (l’anomenat llavors Fort Beurmann) durant l’ocupació i encara se’n conserva algun fragment per la part de darrere de la casa.

Actualment és la seu del Consell Comarcal del Pla de l’Estany


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada