dilluns, 5 de gener del 2015

LA VIELLE ÉGLISE DE SANT ANDREU. VALLGORGUINA. VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

Repassava les publicacions que havia fet de Vallgorguina, i trobava que no havia vist – ni retratat - la dita ‘ església vella’ de Sant Andreu, com si havia fet l’ Alberto-g-rovi, es publica a : http://carlesdanon.blogspot.com.es/2008/10/gr-92-15-vallgorguina-coll-de-can.html



La descripció tècnica ens diu que és un edifici d'una sola nau, allargada i amb contraforts. A la cantonada de ponent de la façana principal hi ha un cos mig enrunat que correspon al campanar. La façana té un portal d'entrada, actualment tapiat, d'arc escarser i dovellat. A sobre hi ha una fornícula que devia tenir la imatge d'un Sant. Més amunt hi ha un ull de bou. Està abandonada i en ruïnes i tapada per la vegetació

L’existència de l’església de Sant Andreu a Vallgorguina està documentada des de l’any 1120.

En aixecar-se l’església nova l’any 1848, exercí com capella del cementiri i finalment restà abandonada sense cap mena d'activitat.

Està situada enmig del bosc dins una propietat de la vessant nord de la Serra del Corredor. Molt a prop es troba la rectoria vella. A la paret lateral, no hi ha els contraforts, hi han afegit un cobert que serveix de magatzem de palla.

L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

http://www.vallgorguina.cat/recursos-compartits/arxius/bens1.pdf

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada