divendres, 13 d’octubre del 2023

SANT JORDI DE CAN TORRELLA DE BAIX. MATADEPERA

 

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/27445

Començà la seva construcció a finals de segle XIV en el lloc on els propietaris tenien un forn de vidre i un d'obra.

Pocs anys després, el mas originari de la família, Can Torrella de Dalt, fou venut a Francesc Mata que, aprofitant dependències de l'antic edifici, va construir la Mata Xica.

Les propietats de Can Torrella de Baix van passar a mans del senyor Vallès i Mitjans l'any 1901, el fill del qual va vendre la propietat al senyor Blanch i Romeu el 30 de novembre de 1923. Després de ser comprat fou remodelat i s'hi construí una capella d'estil neoromànic, on s'instal·là l'altar procedent de l'antiga església parroquial de Matadepera (Can Roure), que estava arraconat en una de les dependències del mas.



La capella s'advocà a Sant Joan i fou beneïda el 10 de juliol de 1925.

Cap al 1930 hi feu una estada en el mas Francesc Cambó Batlle​​ (Verges, 2 de setembre de 1876-Buenos Aires, 30 d’abril de 1947) , amic de la família Blanch.

A darreries del segle XX, la masia pertanyia a la família Fontanals; la masia es convertí en un restaurant, ús que manté encara al segle XXI.

http://www.cantorrella.com/#!/

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1919/rec/118

Estava encara en estat de  xoc, per les terribles noticies del genocidi ( planificat ) a l’Orienta mitjà.

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

 Que  Sant Jordi    i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada