dilluns, 9 d’octubre del 2023

IN MEMORIAM. ESCOLA D’ALFARA DE CARLES, A L’ESGLÉSIA PARROQUIAL, ADVOCADA A SANT AGUSTÍ. L’EBRE JUSSÀ.





Llegia de l’església parroquial d’Alfara de Carles, advocada a Sant Agustí; obra de maçoneria ordinària amb utilització de cadiratge petit a les cantonades, arrebossat en males condicions. La coberta és a doble vessant amb ràfec poc sortit. La planta és quadrangular. Situada a un extrem del nucli urbà, el pronunciat pendent sobre la qual està construïda la fa gairebé un mur de contenció. Això explica el contrast entre la considerable altura en contemplar-se l'església des del carrer d'accés, mentre que la torre campanar queda a menys altura que la part alta del poble. L'edifici és molt senzill i la part de més interès és la porta d'accés flanquejada per columnes que no arrenquen de terra i que suporten una motllura corba. L'arc de la porta és de carpanell. La torre campanar situada en una façana lateral, és una antiga torre de defensa quadrada i molt massissa, aprofitada com a campanar.

Fou construïda l'any 1771, fins al 1790, aprofitant una construcció anterior.

Sobre un carreu de la cantonada posterior es pot llegir un petit text i la data 1769. A la clau de la porta del temple diu: "Año 1776".

En els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco,  es va reconvertir en Escola Publica

https://bibliotecaepiscopalbcn.org/web2/wp-content/uploads/2020/11/2016-Monumentos-sacros-en-llamas.pdf

Ens agradaria rebre imatges d'aquella època a l'email castellardiari@gmail.com 

Quan al topònim Alfara:

https://oncat.iec.cat/llista_termes.asp?limit=2&terme=alfara+de+carles&button=Cercar 

Que la Sant Agusti  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!


 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada