dijous, 26 d’octubre del 2023

LA MASIA DE XIXONS I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. RINER. EL SOLSONÈS

 

Sempre hi ha un primer lector, o un lector que s’adona que incorporo enllaços a la meves publicacions, a manera de “ notes de peu de pàgina “ en les publicacions en paper.  Si voleu ampliar informació cliqueu al damunt i se us obrirà un altra publicació

Cèsar August Torras i Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1851 — Barcelona, 22 de juny de 1923), retratava entre 1890 i 1923, Vista llunyana de Can Xixons de Riner


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/8621

Llegia; gran masia senyorial de planta rectangular i orientada de nord a sud.

Teulada de doble vessant. Està construïda en dues fases, conservant, però, tota la construcció primitiva. La segona fase es feu davant de la primera per engrandir la casa. La façana principal, de nova construcció, està orientada a l'oest, amb grans balconades al primer pis i galeries amb arcades al superior. La porta principal es troba a l'antiga façana, a llevant. És d'arc de mig punt dovellada; damunt de la porta hi ha un matacà, restes de l'antiga fortificació, amb blocs tallats i en filades, amb dues espitlleres al centre, una vertical i estreta i una altra al damunt d'horitzontal, la part inferior buidada i la superior segueix la decoració de la cornisa de l'edifici. La paret nord té diversos finestrals; un d'ells amb decoracions neoclàssiques. Hi ha també una finestra renaixentista emmarcada per una llinda de pedra amb decoracions florals i per dos columnes amb capitells decorats amb motius animals i vegetals; al damunt hi ha una cornisa amb decoració geomètrica. Sobresurt per damunt de la casa una torre rectangular. El parament és de pedres tallades i col·locada en filades.

No retratava però, la capella advoCada a l’arcàngel  Sant Miquel , de  al que en diuen a l’enciclopèdia :

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-miquel-de-xixons-riner

Situada dins l’antic terme del castell de Riner, no passà d’ésser una capella rural del terme de la parròquia de Sant Martí de Riner. Depengué de la canònica de Santa Maria de Solsona a través de la parroquial de Riner. Les primeres notícies de l’església es remunten a l’any 1027 en el testament sacramental de Rotrudis, muller de Guifré de Riner, la qual manà donar a Sant Miquel de Riner les vinyes que havia comprat a Freixenet. L’any 1093, la muller d’Hug Dalmau de Riner-Cervera, anomenada Adalès, deixà en el seu testament les seves dominicatures del Grau, repartides entre Sant Miquel i Sant Martí de Riner. L’any 1103 aquesta església devia passar a dependre de la canònica de Solsona, ja que aquell any, Ponç Hug, senyor del castell de Riner, donà a Santa Maria de Solsona l’església de Sant Martí de Riner, amb les altres esglésies del terme, llevat de la de Santa Susanna, que havia donat a Santa Maria de Castellfollit. Com que no era parròquia, aquesta església no apareix en cap de les confirmacions que bisbes i papes feren a la canònica de Santa Maria de Solsona.


Fotografia del interior de Lluís Codina Vilà

L’edifici actual del segle XVII, amb un origen potser de llegenda ,explica que s’havia bastit vora el camí per tal que els caminants s’encomanessin a Déu durant el viatge, i que ara és oberta només el diumenge més proper al dia del sant.

https://datos.bne.es/edicion/bipa0000052435.html

Avui, Patrimoni Gencat falla, potser no té res a veure amb el conflicte de Gaza, o potser si , oi?

la "monotonia criminal"  però, contínua; els mitjans de comunicació audiovisuals, recullen les raneres de mort, de nens, dones, ancians,.., davant l'absoluta indiferència de la mal dita "societat civil"

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada