dissabte, 14 d’octubre del 2023

ESGLÉSIA D’ALL, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU. ISÒVOL.

 

L'església parroquial d’All, advocada a la Marededéu,  mal dita  Santa Maria   -  el Concili d'Efes que  es va celebrar entre el 22 de juny i el 16 de juliol de l'any 431, va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge-  es troba en mig d’aquest petit nucli, situat al nord d'Isòvol.


Quan a la descripció ; construcció d'estructura romànica d'una nau de planta trapezoidal que s'eixampla vers l'absis semicircular orientat a llevant. L'absis presenta una finestra de doble esqueixada lleugerament descentrada i un fris amb mènsules, algunes d'elles amb decoració. La coberta de volta de canó va ser substituïda per coberta de bigues i cel ras. Al costat de tramuntana va ser ampliat amb posterioritat amb tres capelles i la sagristia prop de l'absis. Destaca la portalada de migdia del segle XIII, flanquejada per dues finestres de doble esqueixada, de tres arcs en gradació profusament decorada. La segona arcada és sostinguda per dues columnes amb capitells i bases amb figuració humana i animal. L'arquivolta interior està decorada amb boles, la central amb fullatges i l'exterior amb motius geomètrics i motius figurats a tota l'aresta aixamfranada que es prolonga en els brancals. Sembla ser, per les mènsules conservades, que hi havia una galilea en aquesta façana.




Fotografies.  Jordi Contijoch Boada

La torre campanar de planta quadrada adossada al costat de llevant del mur de migdia, presenta diverses fases constructives.


Dues imatges romàniques policromades, la Majestat :



https://www.museunacional.cat/es/colleccio/majestad-de-all/anonimo/015879-000

 

 

I la Mare de Déu:


https://www.museunacional.cat/ca/colleccio/mare-de-deu-dall/anonim/015917-000

ambdós  procedents d'aquesta església actualment es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya.


El Josep Salvany i Blanch [Martorell, 1866 - Barcelona, 1829] de qui tenia l’honor de confegir la fitxa per al Col·legi de Metges, l’havia retratat l’any 1923; Retaule de l'església d' All



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7858/rec/63

https://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=EDID


Quan al topònim All:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=2021


Quan al topònim d’Isòvol:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=22177


La vegueria dels Pirineus és un  dels indrets on els estralls de la incúria en el manteniment i protecció del Patrimoni Històric i/o Artístics son més evidents:

https://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/42626/5/04.JCQ_CAP_4.pdf


 Estic- estem moltíssimes persones -  en estat de  xoc, per les terribles noticies del genocidi ( planificat ) a l’Orienta mitjà.

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

 El món va girar els ulls  a l’holocaust – on s’eliminaven persones d’arreu - , i torna a girar-los a Gaza. Que la maledicció  de  Déu, caigui sobre els responsables per acció u omissió.


Que la Marededéu   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada