dimarts, 10 d’octubre del 2023

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE LA MAREDEDÉU DE SARROQUETA DE BARRAVÉS, MAL DITA SANTA MARIA. EL PONT DE SUERT. LA RIBAGORÇA SOBIRANA

 

No en diu gaire cosa  Patrimoni Gencat de la que havia estat Església parroquial de Sarroqueta ,  integrada ara “ manu militari “  al terme municipal del Pont de Suert;  edifici  d'una nau amb capelles afegides al N i S. Volta de canó esfondrada. Absis desaparegut amb motiu de l'ampliació del temple.

Porta a ponent sota el campanar, de planta quadrada que forma porxo d'accés. Murs d'aparell amb carreus de pedra dolenta de la zona.

Restes de cobertes de lloses de pissarra.

Fossar al N.-E encara utilitzat.

Segles: IX – XI


Ho amplia la Catalunya Romànica; L’església de Santa Maria és un edifici romànic molt modificat, que consta d’una sola nau amb absis carrat, orientat vers el NE. Molt possiblement, el temple tingué en origen un absis semicircular, el qual, en el transcurs de les reformes, fou enderrocat i substituït per l’absis actual aprofitant els carreus de l’anterior.

La nau era coberta amb volta de canó, de la qual es conserva solament l’arrencada. Adossades a banda i banda de la nau, hi ha sengles capelles laterals, ambdues sobrealçades; la del costat nord és coberta amb volta de canó, mentre que la de migjorn es cobreix amb volta d’aresta.

La porta d’entrada, situada al mur sud, és feta amb un arc rebaixat i segurament correspon a una reforma d’època moderna. Prop d’ella, a l’interior, es pot veure encara un pilar adossat al mur, el qual es correspon amb un altre al mur de tramuntana. Ambdós suports indiquen l’existència d’un arc toral pròxim als peus de la nau.

Al costat oest de l’església s’alça una torre campanar de dos cossos. El pis inferior fa de porxo al que sembla que fou una primitiva porta d’accés, d’arc de mig punt, avui dia tapiada.

Per l’estat de conservació que presenta l’edifici es fa difícil establir una datació clara; tanmateix, les parts més antigues que conserva, corresponents a les filades de carreus més baixes dels murs perimetrals, denoten una construcció d’avançat el segle XII o fins i tot ja dins el segle XIII

La “ nova “ església parroquial , ensorrada a finals de la primera dècada del segle XXI, era dedicada a sant Joan Baptista.  M'explicava el Toni Coll, va caure per culpa les excavacions de uns apartaments..

Ens agradarà tenir noticies d’aquesta església i rebre’n , si és possible, alguna imatge. Ho demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya (Arxiu Gavín )

 Estava encara en estat de  xoc, per les terribles noticies del genocidi ( planificat ) a l’Orienta mitjà.

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

 Que la Marededéu, Sant Joan Baptista    i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada