dimarts, 17 d’octubre del 2023

ENS CONFIRMEU QUE LA IMATGE ÉS DE LA TORRE D’URÚS?. LA CERDANYA

 

Trobava una fotografia, “Vista general d'una masia de Das” , al Fons Estudi de la Masia Catalana, cedida per Lluís Estasen i Pla (Barcelona, 6 d'octubre de 1890 - 23 de juny de 1947), la Maria Efe Efe i Dolors Pons, em deixen un comentari;  això és la Torre d’Urús. Si ens confirmeu a l'email castellardiari@gmail.com - amb fotos actuals -  que efectivament és la Torre d’Urús, ho farem saber a mdc@csuc.cat

 


Els amics de Pobles de Catalunya en publiquen fotos actuals, i expliquen  que prop del camí de Riu hi ha un mas de gran interès.

La casa està formada per tres cossos, un d'ells més elevat, a tall de torre, que li ha donat el nom.

 Al cos principal, on hi ha la porta i al seu damunt una finestra convertida en balcó, hi podem llegir tres dates. A la llinda de la finestra la de 1558, data probable de construcció de la casa. A la porta, dins un requadre, la de 1647, quan es degué emprendre una reforma, i en un brancal del balcó, la de 1786, potser la data en què es va transformar la finestra en balcó. És força interessant la finestra de la torre, de tipus renaixentista, amb guardapols motllurat que té caparrons esculpits als extrems. A la llinda, molt alta, hi ha la data de 1584 i un escut coincident amb aquell de la llinda del balcó.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/torre-durus

Aquesta torre apareix esmentada el 1285, quan s’afirma que Sant Miquel de Cuixà tenia una torre a la vall d’Urús (“in turre vallis de Urucz”), en la qual el paborde de Cerdanya d’aquest monestir rebia tots els censos, quarters, terços i rèdits.

Cuixà era senyor d’Urús des de l’any 965, gràcies a una donació testamentària del comte Sunifred II de Cerdanya.

 Potser cal situar aquesta torre al puig d’Urús, prop de l’ermita de Sant Grau.

Pensem que l’edifici al que es refereix l’enciclopèdia era el que avui és coneix com la fortificació  “la presó”.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/1902

Al turó on es troba l'ermita de Sant Grau d'Urús es conserven les restes d'una torre de planta quadrangular, de 4,5 metres per banda. Els murs tenen un gruix aproximat de 2 metres i el pany de part més alt, el del costat nord, fa 3 metres; en la part alta d'aquest mur es visible l'arrencament d'una volta. El parament és de pedra calcària local sense desbastar lligada amb morter de calç.

Quan al topònim Urús :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=45419

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada