dimecres, 10 de maig del 2023

TENIU DADES DEL MAS PINÓS I SEVA ESGLESIA ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL?. TIURANA. LA NOGUERA.

 


No trobava cap dada d’aquesta esglesiola, que retratava des de l'església de Sant Silvestre de Serralta  més enllà de la cita de l’Enciclopèdia catalana;   Al S del terme de Tiurana , prop del termenal amb Oliola hi ha la capella de l’Arcàngel  Sant Miquel del mas Pinós, ja tardana però de tradició romànica, amb porta adovellada, cap dada d’aquesta esglesiola que respon a una obra construïda dins la tradició de les tipologies romàniques, però en una època i un llenguatge formal gòtic tardà.

https://elromanic.wordpress.com/2018/05/18/sant-miquel-de-mas-pinos-tiurana/

https://cdmt.cat/wp-content/uploads/2019/11/publicacions/Olivera-Tabeni-C%201313_cat%C3%A0leg.pdf

No és gens habitual trobar un cementiri “ familiar”  a les nostres masies.Ens calen més dades d’aquesta masia i la seva capella advocada a l’Arcàngel Sant Miquel, en demanarem informació a l’email  ajuntament@tiurana.cat

La demografia condiciona l'economia dels consistoris,  el Fondo Nacional, envia diners en funció del cens, això vol dir, molt diners per a Barcelona, i poquíssims per a Tiurana, Oliola,..., i sense diners, això de fer Catàlegs de Patrimoni,  de Masies, ... , és una tasca impossible. 

 Que l'arcàngel Sant Miquel   i Sant Antoni de la Sitja, ,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels noguerencs, Kurds, amazics ,gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... pagesos, ramaders, pescadors, ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 «A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada