dimecres, 24 de maig del 2023

MASIA DEL PAIRER O PAIRÉ. BESTRACÀ. BEGET. CAMPRODON, EL RIPOLLÈS/ LA GARROTXA SOBIRANA.

 El Matias En Mais Castanyer,  publicava fotografies de la Masia del Pairé, al nucli de Bestracà a Beget. Camprodon. Datades l’any 1918 i pertanyents  al Fons Valentí Fargnoli - Arxiu Mas


Llegia  a Patrimoni Gencat del Pairer o Pairé de  Beget. Camprodon; gran casa pairal ubicada a la falda de la muntanya de Bestracà.

És de planta rectangular i ampli teulat a dues aigües amb els vessants vers les façanes laterals.

L'actual fàbrica correspon a les obres portades a terme durant el segle XVIII i part de la centúria següent. Disposa de baixos per a guardar el bestiar amb sis grans arcades de mig punt, planta noble amb escala exterior de pedra i els interiors estructurats a partir del menjador o sala de convits i golfes.

A la façana de llevant se li adossa un segon cos rectangular de planta baixa i dos pisos, on encara avui dia es pot observar una volta semi tapiada per una porta. Al costat d'aquesta arcada també s'aprecia una porta o obertura tapiada i una petita espitllera. La façana de llevant d'aquest cos pràcticament no té obertures, més que un parell de finestres a la cantonada nord-est.

Cabana situada davant l'era al costat de llevant del casal. Bastida amb carreus poc treballats, llevat dels cantoners. Tal com consta a la llinda, la va manar fer Martí Pujulà l'any 1775. Disposa de baixos, amb una àmplia arcada de mig punt, i pis superior amb accés interior. El teulat és a dues aigües i les teules estan col·locades a salt de garsa.

Al nord d'aquesta estructura, es troba una font o pou d'aigua i uns coberts parcialment enderrocats.

Entre aquest cobert i l'edifici del mas s'aprecien restes de parets enderrocades que podrien haver estat les restes de l'antiga capella del mas.

Llindes

Façana principal:

COSMA PUJOLAR

Y PAYRER ANY

D 28 A ? 17 3

Llinda de la cabana

MARTI PUJULA

A FETA SE: SOB:

ANY 177S

Ens agradarà rebre imatges de la grandiosa biblioteca, així com de la  capella particular – de la que en demanarem l’advocació al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( ArxiuGavín ) , ambdues destruïdes l'any 1936.

L’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, comportava un gran retrocés en tots els àmbits. 

El tàndem ( PSOE & PP ) en el període de la democraciola que succeïa a la dictadura, aconseguia arrabassar bona part dels drets socials, cívics i polítics que algunes persones de bona fe creien que havien recuperat.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada