diumenge, 7 de maig del 2023

FONT DE LA PLAÇA SANTA ANNA. PARRÒQUIA DE LES ESCALDES-ENGORDANY

 

El Jordi Vilá Juncá, publica una fotografia;  Algú es recorda de quan la font estafa al cruce de La Paella.?




i de on era aquesta...... una aixeta d'aigua freda i l'altre calenta.

La resposta la trobava en una publicació del Diari d’Andorra:

https://www.diariandorra.ad/noticies/la_contra/2011/02/14/una_font_granit_pionera_53794_1135.html

Senzilla i austera, i de no massa alçada, la font de la plaça Santa Anna no és una font qualsevol. Desplaçada, avui, a una funció més decorativa que no pas utilitària, va ser la primera deu que es va instal·lar a Escaldes entre les que es poden incloure en l’arquitectura de granit (que cal situar-la entre els anys del 1930 i del 1960).

Era el 1951. I va agafar el relleu d’una altra que s’havia col·locat, a la mateixa plaça, el 1893. En un altre indret. Perquè la font actual, després de canviar-ne la ubicació, ha perdut protagonisme. De fet, no és el mateix ser exempta com ho havia estat que posicionar-se adossada a un mur, com és el cas actual. Sia com vulgui, la font és pionera. Que per això va ser la primera. I per això es pot classificar tant com un element arquitectònic com escultòric. La deu escaldenca està tallada en una sola peça. Un sol bloc. És una font de tipus artesanal i de tradició local que, tècnicament, brolla en un sol pla. Disposa d’una pica semicircular i un plafó vertical. També semicircular en la seva part superior. En general, és un element de formes força arrodonides. I té dues aixetes metàl·liques discretament treballades. Iguals en l’inici. Però diferentment desgastades pel seu ús. Per la seva utilització. D’una de les aixetes en raja aigua calenta. Molt calenta. De l’altra, freda. Malgrat que el component decoratiu s’imposa a la funció principalment utilitària que havia tingut en dècades passades, durant l’hivern de la font no en brolla ni aigua calenta ni freda. Res de res. El comú, que n’és el responsable, en tanca el pas per evitar que es gelin les conduccions. El que no es congela és la tradició termolúdica escaldenca. La de la parròquia de l’aigua. I la d’una font que va servir de model per a d’altres que es van anar instal·lant durant la dècada del 1950. Punts d’aigua per satisfer les necessitats llavors. Mobiliari urbà i de decoració, avui.

Originàriament aquesta font estava a prop de la façana principal de l’hotel Pla, mirant just cap a la plaça Santa Anna,  l’emblemàtic edifici va ser reformat per l’arquitecte Xavier Pla  Pujol (1906-1996), i   enderrocat l’any 2010.

https://www.bondia.ad/vist-i-no-vist/hotel-pla-anys-40

Xavier Pla  Pujol , ens deixava entre altres obres la  casa comuna i les escoles d'Ordino i Encamp, que esperem publicar properament.

Trobava una entrada:

https://www.cultura.ad/banc/Cerca3_Inventari.php?id=121

La data a la fotografia de la font és en aquest cas l’any 1954, diria doncs, que no és la mateixa, o si ?.  Agrairem la vostra resposta a l’email castellardiari@gmail.com, també si en teniu noticia, el nom, cognoms, lloc i data , si fos els cas, de l’autor de la font..  Els “ mal costums “, importats en aquest cas del REINO DE ESPAÑA, s’encomanen més la grip, oi?.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada