divendres, 12 de maig del 2023

SANT ESTEVE DE BETREN. VIELHA E MIJARAN. VAL D’ARAN

 

El Vicent Miralles Tortes,  publica fotografies de l’església parroquial de Betren, entitat de població del municipi de Vielha e Mijaran, al terçó de Castièro de la comarca de la Vall d'Aran, advocada al protomàrtir Sant Esteve.

 




Quan al topònim:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=8628


Patrimoni Gencat ens diu d’aquesta temple ; edifici d'una sola nau amb volta apuntada i amb tres absis poligonals, amb arcs triomfals apuntats, molt més alt el central. En el lateral Nord s'obre la portada. A la part superior del mur meridional hi ha un finestral gòtic geminat, de doble derrama i columnetes laterals. En el mur de ponent s'obre també una finestra gòtica, tripartida, de dobla derrama, amb tres columnetes a cada cantó, amb petit rosetó calat.


 L' absis central és il·luminat per tres petites finestres de doble esqueixada i les absidioles per una.




Fotografia.  Jordi Contijoch Boada


El parament de l'església és de bloc de pedra ben escairats, excepte la part superior, sota la coberta, ja que en aquest segle s'aixecaren per construir una doble coberta de fusta.

 

Pica beneitera de marbre blanc, d'un metre d'alçada i 32 cm de diàmetre, decorada amb temes vegetals. El vas fa 20 cm d'alçada i és renaixentista. Es recolza sobre una esvelta columna de 63 cm d'alçada i sobre una base romànica molt grossa, de 20 cm d'alçada, decorada amb figures humanes molt tosques en alt relleu.


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-esteve-o-sant-sernilh-de-betren-vielha


L’església de Sant Esteve,  és anomenada també de Sant Serni, nom manllevat de la veïna església anorreada, situada més avall del  mateix carrer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada