dimecres, 3 de maig del 2023

ESGLÉSIA DE L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. MONTBLANC. LA CONCA DE BARBERÀ

 


El Vicent Miralles Tortes,  pública  fotografies de l’església advocada a l’Arcàngel Sant Miquel de Montblanc, de  la que juraria haver-ne publicat en algun dels meus blogs, i que ara no trobo.  Fa temps que malpenso del Sr. Google.

 

Llegia que l’església de l’Arcàngel  Sant Miquel fou construïda gairebé contemporàniament al temple parroquial advocat a la  mal dita   Santa Maria – en català la forma correcta és Marededéu, en el cas de l’església parroquial Marededéu del Cor, està clar que s’imposava a sang i fetge no tant sols la llengua castellana, sinó  també els mals costums com aquest que pretén minimitzar el paper cabdal de la Verge Maria, i deixar clar al mateix temps la misogínia visceral d’aquella “ cultura “ - , entre mitjan i la darreria del segle XII, fora del primitiu recinte murat de la vila de Montblanc; potser és aquesta la causa que no es tinguin notícies documentals anteriors a l’any 1300.

 

A mitjan segle XIV, la prosperitat econòmica que adquirí la vila, conjuntament amb el creixement demogràfic, afavorí la construcció de la nova església parroquial de Santa Maria– en català la forma correcta és Marededeu, en el cas de l’església parroquial Marededéu del Cor, està clar que s’imposava a sang i fetge no tant sols la llengua castellana, sinó  també els mals costums com aquest que pretén minimitzar el paper cabdal de la Verge Maria, i deixar clar al mateix temps la misogínia visceral d’aquella “ cultura “ -  , al mateix temps que es modificava la de l’Arcàngel Sant Miquel, car totes dues resultaven insuficients de capacitats i massa senzilles; així, se substituí totalment el primitiu temple romànic de l’Arcàngel  Sant Miquel per un altre d’estil gòtic, de manera que de la construcció originària tan sols se’n conservà el frontispici, amb un portal constituït per tres arquivoltes en degradació. A la dreta de la façana s’alça el campanar.

 

En aquest temple, els anys 1307, 1333 i 1370, se celebraren corts generals de Catalunya.


l’edifici romànic de l’Església de l’Arcàngel Sant Miquel fou substituït per una fàbrica gòtica a mitjan segle XIV. De l’antic edifici romànic, únicament en resta el frontispici.


 La portada originària d’accés al temple és situada al bell mig de la façana de ponent o frontispici, als peus de l’actual església gòtica. Es tracta d’una porta d’arc de mig punt, formada per grans dovelles, i amb una motllura que recorre a manera de guardapols la part més externa de l’arc. El portal, que és cap-i-alçat, el constitueixen tres arcs en degradació. A banda i banda del portal, hi ha dues columnes amb capitells llisos que reben dos d’aquests arcs.

 

L’aparell és constituït per filades de carreus tallats regularment a cops d’escoda i disposats a la manera isòdoma


Actualment, l’església de Sant Miquel es troba en bon estat de conservació i continua oberta al culte




Que l’Arcàngel Sant Miquel i la Marededéu elevin a l’Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor ; allibera el teu poble!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada