divendres, 12 de maig del 2023

MAS FLUVIÀ. ELS HOSTALETS D’EN BAS. LA VALL D’EN BAS, LA GARROTXA

 



El Matias En Mais Castanyer, retratava un edifici que identifica com part de la Casa Pairal d'en Mercadal, el  Pere Puigferrer Anna Masó, matisava ; Ja s’ha publicat anteriorment. NO és el Mercadal. Aquesta casa és El Fluvià dels Hostalets. Antigament coneguda per Cal Sabater. Els propietaris van estar un temps, com a masovers, vivint al Mercadal.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/10703

Patrimoni Gencat ens diu el mas Fluvià; Edifici civil orientat al nord amb teulada a dues vessants.

L'entrada forma una gran lliça de pedra treballada on hi ha un pou cisterna. Tot i que el material de construcció és molt pobre, no hi manquen detalls a l'exterior: dues galeries a la façana principal i una altra a l'angle de la façana dreta amb la posterior, de 7 arcades visibles des de la carretera de Girona a Olot (C-152).

Les façanes laterals estan reforçades amb uns petits contraforts.

Al davant de la casa hi ha cabanes i quadres com a edificis auxiliars.

El mas s'amplià al segle XVIII, construint les voltes que es veuen actualment.

Antigament hi passava a frec el riu Fluvià, però un cataclisme o moviment sísmic entre 1105 i 1260 modificà el seu curs.

Les primeres notícies daten de finals del segle XII.

Era conegut com "mansus de Fluviano" de Santi Privati de Basso.

Documentada del 1248 fins aleshores, els habitants del mas tingueren una projecció social essent veguers, si bé al segle XVII van anar a viure a Olot.

Els Miralles, militars de la reconquesta, eren batlles i tenien com a feu aquest mas.

No tinc clar que lA descripció – sense imatges -  de Patrimoi Gencat, coincideixi, amb la imatge, sense explicacions, que publica el Matias En Mais Castanyer, sou pregats de confirmar-nos –ho en el seu cas a l’email castellardiari@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada