dimecres, 23 de desembre del 2020

IN MEMORIAM. ESCOLES PUBLIQUES DE FONTANILLES ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA, L’EMPORDANET. GIRONA

 

El Joan Dalmau Juscafresa, autor del blog LLOCS DE CATALUNYA, em feia arribar fotografies de l’edifici que havia acollit les escoles públiques, i del que no en sabia trobar l’autor, Patrimoni Gencat en diu ; edifici de planta baixa aïllat , que forma part però , del nucli del poble de Fontanilles. Està situat al carrer de l'església, carrer, que és perpendicular al carrer Major.


L'estructura portant està construïda amb pedra que posteriorment es va arrebossar. La coberta a dues aigües, és de teula àrab.

Al cens de 1920 constaven a Fontanilles  253 ànimes,  a la dècada dels anys 50 del segle XX, quan des de la dictadura   enaplicació  del "Plan Nacional de Construcciones Escolares" de 1957, es fa un nou edifici que aixoplugarà l’Ajuntament i les escoles  es superaven per poc els 200 habitants.

Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988) va ser l’autor  del conjunt projectat en dos cossos: el de l'esquerra destinat a ajuntament i el de la dreta per escola i vivienda del mestre.L'ala de l'ajuntament presenta dues grans arcades en planta baixa i finestres al pis.

El de l'escola, adossat a l'anterior, és d'una sola planta amb coberta a doble vessant.

L'edifici de les escoles  l’any  2004  estava desocupat, a darreries de l’any 2019 el cens de Fontanilles  era de 139 habitants.

Que Sant Martí que es partia el capell amb els pobres, intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.El Patrimoni indocumentat de Catalunya us desitja un BON NADAL, i demana   la vostra col·laboració ACTIVA pel proper any 2021


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada