dimarts, 15 de desembre del 2020

TORRE MALAGRIDA. OLOT. LA GARROTXA. GIRONA

 

Manuel Malagrida i Fontanet (Olot, 20 d'abril del 1864 – Barcelona, 15 de maig del 1946) encetà la renovació urbanística d'Olot amb la construcció en el "Pla dels Llacs" – uns aiguamolls-  d'una ciutat jardí a l'estil anglès avui coneguda per Eixample Malagrida, amb grans torres i edificis envoltats de jardins, dirigida en la part tècnica per l'arquitecte municipal Joan Roca i Pinet (Girona, 19 d'agost de 1885-ibidem, 16 de gener de 1973) i acabada el 1925 per Josep Esteve Corredor (Girona, 3 de febrer de 1896 - 16 de juny de 1965), s'estén al sud-oest del nucli antic, i Malagrida hi mostrà l'agermanament Espanya-Amèrica batejant amb el nom de "pont de Colom" el pas que salva el Fluvià i posant noms de regions espanyoles i de països americans a les vies que creuen el barri.

Manuel Malagrida també cedí els terrenys per a la construcció de la Biblioteca Popular d'Olot (1918, no existent en l'actualitat) i la del grupescolar que porta el seu nom (1926).

El Joan Arespa Font publica una fotografía del  seu xalet senyorial,  resolt amb un llenguatge classicista afrancesat. Mitjançant un sistema compositiu basat en la combinació de diversos eixos de simetria i utilitzant un repertori de Lluís XVI, Bonaventura Bassegoda i Amigó (Barcelona, 16 de maig de 1862 - 29 de novembre de 1940) obté uns resultats d'una gran riquesa i complexitat espacials, tant en els exteriors emmarcats per una notable jardí i molt deteriorat, com a l'interior, amb seva lluerna de claraboia.



Patrimoni Gencat, ens diu que consta de planta baixa i pis i golfes. La porta d'entrar està coberta per una cúpula, a la mateixa alçada de la cúpula hi ha un balcó decorat amb gerres. A la part més alta hi ha unes golfes amb tres finestres amb una columna emmarcant-les. A la part esquerra hi ha un element arquitectònic també amb cúpula i aguantant per columnas.

L'any 1994 es va remodelar per convertir-lo en alberg

Quan sigui possible sortir amb una mínima seguretat, poseu Olot a la llista d’indrets de Catalunya de visita obligada.

Ah!, i  sobretot, cuideu-vos molt, els catalans SEMPRE som “ grup de risc” ja per ladesatenció sanitària en que ens deixava el PP, ja per les amenaces genocidesque un dia si, i l’altre també es fan publiques amb total impunitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada