diumenge, 6 de desembre del 2020

LA TORTOSA QUE ENCARA NO HE VISITAT. L’ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT.

 

L’hauria de haver vist fent camí al Santuari de la Mare de Déu de laProvidència i/o de Mig Cami,  ja se que no tinc excusa, però en desconeixia l’existència.

https://www.google.com/maps/@40.8128325,0.535428,3a,60y,346.13h,104.32t/data=!3m6!1e1!3m4!1sYXcTRNN3Mm_dK3xqsuHTbA!2e0!7i16384!8i8192?hl=ca


 Patrimoni Gencat la descriu així; edificació situada vora la carretera Simpàtica, en el sector d'urbanització residencial de Tortosa conegut com a Mig Camí. Enfront la casa núm. 27.

 

Edifici de tres naus de dos trams separades per pilars amb capitell compost. Absis de planta quadrada, amb sagristia adossada. En el primer dels trams de la nau se situa el cor; a les naus laterals d'aquest primer tram dels peus hi correspon un porxo exterior d'arcs de mig punt. La coberta interior és voltada i a l'exterior la teulada és a doble vessant. La decoració interior és austera i de tipus classicitzant.

 

La façana, rematada per una petita espadanya, presenta porta de mig punt amb una galeria d'obertures rectangulars a sobre, i al damunt quatre plafons d'esmalt i pedra a manera de fornícula dedicats, d'esquerra a dreta, a Montserrat, Sant Salvador d'Horta, Mare de Déu de Montserrat amb la inscripció "Els Consellers de Tortosa a Montserrat" i el Beat Francesc Gil de Federich i Tortosa (Tortosa, 14 de desembre de 1702 – Hanoi, 1745), aquest amb l'escut de la ciutat.

 Quan la retratava en blanc i negre  la  Maria Victòria Almuni Balada, (la Sénia, 1962), ja penjaven els filats dels mal dits serveis públics, als que és fama que se’ls premiava si aconseguien malmetre el patrimoni històric i/o artístic de Catalunya, cosa que feien i continuen fent amb gran entusiasme, oi?.



L’Enric  el 7 de desembre de 2014, la retratava en color.


Ens agradarà tenir noticia del/els promotors i de l’autor, nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs, .., vaja, les dades mínimes que s’acostumen a incorporar a les bases patrimonials “ normals”. coneixercatalunya@gmail.com

Insistim en que la denominació “capella”  habitualment s’utilitza per designar  una part d’una església, o un edifici religiós, situat dins del nucli urbà, o formant part d’una edificació , i en diem “ermita”  a l’edifici religiós situat FORA DEL NUCLI URBÀ, i que no forma part de can conjunts d’edificis.   El bandejament de la religió de la vida social, no hauria d’haver comportat  l’altíssim nivell d’estultícia  del que fins presumeixen algunes persones que es qualifiquen d’intel·lectuals

Que la Mare de Déu de Montserrat   intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa ambles persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretorseconòmiques, i que aturi els plantejaments genocides esventat recentment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada