dilluns, 21 de desembre del 2020

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE BELLESTAR, ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT PERE, MONTFERRER I CASTELLBÒ. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

 

El Jordi Vila Juncá publica fotografies de l’Església parroquial de Bellestar, advocada a l’Apòstol Sant Pere, al terme de Montferrer i Castellbò, a la comarca de l’Urgell sobirà.






Patrimoni Gencat ens en diu ; Església d'una sola nau capçada a nord-est amb capçalera plana. Presenta una coberta de fusta a doble vessant que substitueix una antiga volta de pedra i que sosté un llosat. Al mur sud-est de la nau s'obre una petita capella lateral, visible en planta, que s'obre a la nau en arc de mig punt. La nau se separa del presbiteri a través d'un arc toral aquest presbiteri, que manté la mateixa amplària que la nau, es troba sobrealçat en relació a aquesta.

 

La façana principal del temple es troba al costat sud-oest, i presenta una porta amb llinda de fusta, centrada a la façana i coronada per un òcul circular contornejat per una motllura de perfil quadrangular. La recent restauració de l'església ha incorporat a la façana un entramat de fusta que la divideix aquesta en dos nivells. El pis inferior de la façana presenta la porta d'accés al temple i un parament de carreuons irregulars sense fer filades, i a la meitat superior, que conté un òcul circular i apareix dividida en tres seccions per quatre bigues de fusta verticals. Tot sembla indicar que l'entramat de fusta formaria part del parament d'aquest nivell superior antigament, tot i que recobert amb morter de calç, i fou deixat a la vista i recobert amb lloses planes en el moment de la seva restauració.

 

A banda de les obertures de la façana principal, l'església presenta tres finestres al mur sud -oriental: dues de quadrades a l'àmbit presbiteral i una d'espitllerada doble biaix a la nau. L'interior del temple presenta també un cor de fusta als peus i tots els murs en pedra vista, el resultat del repicat a què va ser sotmès durant la restauració.

 

A la cantonada sud del conjunt hi ha adossat un campanar de torre, de secció quadrangular, construït amb carreuons toscament desbastats fent filades i amb restes de morter de calç que l'hauria recobert originàriament. Presenta una coberta de llosa a doble vessant i quatre obertures al pis superior, una a cada vent. Hom pensa que podria haver estat una torre de guaita i bada;  això explicaria que la porta sobre l'arcada de pas s'obri en fora, com molt bé  advertia el Jordi Vila Juncá


Quan al toponim , segons alguns historiadors el nom de Bellestar/Ballestar prové de Bell-Estar, el Jordi Vilá Juncá, em comentava que  ara es de bon estar , i esta molt verd, abans Bellestar, era molt i molt secà, abundaven les oliveres i els castanyers fins que es va constituir la Comunitat de Regants del Canal dels Quatre Pobles, i  el conreu habitual és actualment els farratges per a la ramaderia. I, si, efectivament es un lloc arrecerat, solà i tranquil, des d’on es veu el Cadí.


L'església  parroquial de Sant Pere de Ballester respondria a la tipologia de temples construïts en època barroca -segles XVII o XVIII- que venien a substituir antic temples precedents, tot i que de moment no coneixem evidències de l'existència d'un temple anterior en aquest indret. Consta com a església parroquial en la visita de 1758, amb la sufragània de Sant Joan de Campmajor i les capelles annexes del Roser, de la Concepció, de Sant Marc i de Sant Miquel Arcàngel, que anteriorment havia estat annexada a Campmajor.


Actualment, l'església de Sant Pere de Ballester és cap d'una demarcació parroquial que inclou l'antiga parròquia d'Aravell, advocada al protomàrtir Sant Esteve.


Experimentà una profunda restauració entre els anys 1998 i 2000.


Que l’Apòstol Sant Pere,  intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans,els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada