dimecres, 2 de desembre del 2020

CA L'AMADO CARRERAS. BLANES. LA SEVA,. GIRONA

 

El Joan Dalmau Juscafresa, autor del blog “ Llocs de Catalunya “ m’enviava una fotografia de la  casa, coneguda popularment a Blanes,  com a Ca l’Amado,  que diuen les cròniques presentava una gran galeria de vitralls que pràcticament l’envoltava en la seva totalitat, també per la part posterior que mirava a la tranquil·la cala de Sa Forcanera.

 


Durant el conflicte bèl·lic que s’iniciava a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,   va ser greument afectada per un bombardeig i el seu estat ruïnós va deixar a la vista de tothom una part de les parets interiors.

L’arquitecte Francesc Folguera Grassi (Barcelona, 23 de març de 1891 - Barcelona, 26 de juliol de 1960) , autor del Poble Espanyol de Barcelona i que estiuejava a Blanes, va ser el qui la va construir de nou a la dècada dels anys quaranta.



Folguera va contribuir notablement a l’embelliment de la vila, en un seguit de construccions, tan religioses com civils.

En són una prova la reconstrucció del temple parroquial de Santa Maria, la creació del marc arquitectònic del Monument a Ruyra,  o la Casa Orench,  una cèntrica pastisseria emplaçada al carrer Jaume Ferrer de Blanes i coneguda com el “Palau de la Dolçor”.

El matrimoni format per Amat Carreras i Ramona Miquel residien a Barcelona, on regentaven un establiment comercial dedicat a la importació del sucre i altres productes colonials. El senyor Carreras, juntament amb Vicenç Coma i Soley (Blanes, (La Selva), 1893 — Barcelona, 1979, va ser el promotor del tradicional repartiment de joguines per als nens pobres que es feia a l’Esbarjo el dia de Reis.

 La família Carreras va marxar de Blanes cap a la capital catalana en els primers anys del segle XX, com van fer en anys successius altres famílies emprenedores que volien prosperar en els seus negocis. Molts d’ells tornaven al seu poble per passar-hi llargs períodes de vacances a la casa que encara conservaven, o bé en cases de lloguer, ja que s’hi sentien molt identificats. Amb les noves generacions, aquests lligams anirien desapareixent. Alguna de les antigues famílies blanenques que emigraren, ja no han visitat mai més la vila i s’ha perdut tot rastre d’ells.

Havíem documentat amb l’ajuda  del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) la capella de la casa, advocada a Sant Joan Baptista.

 

Que Sant Joan Baptista intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa ambles persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretorseconòmiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada