dimarts, 29 de desembre del 2020

ESGLÉSIA DE SANT MARTÍ AL NUCLI DESHABITAT DE TOST. RIBERA D’URGELLET. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

 

En ocasió de la publicació de l’església “ Nova” de Castellar del Tost, advocada a Sant Joan  Baptista , i Sant Martí, de la que no en parla la Catalunya Romànica, trobava la imatge de l’església de Sant Martí de Tost, que incorporàvem en  aquella publicació:  

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2020/12/esglesia-parroquial-de-castellar-de.html

Esmentaven que l’església de Sant Martí de Tost es troba en l'antic poble, avui despoblat, i prop de les ruïnes del castell. És bàsicament un edifici gòtic i posterior que conserva alguns elements d'època romànica. Resta el parament de l'angle sud-oest amb vestigis de dues porta, un òcul i tres finestres de doble esqueixada. Les dovelles de la porta presenten un tret característic de l'arquitectura del segle XI, alternen gres vermell i pedra calcària blanca amb intenció decorativa.



Fotografia. A. Moras. 1983

El Bisbe Eribau d'Urgell consagrà, el 1040, l'església parroquial de Sant Martí, magníficament dotada de bens i relíquies ofertes per l'Abat Oliba de Ripoll.

 A aquests tresors s'han d'afegir un escrit autògraf i una arqueta en forma de creu que es conserva, des del 1924 al Museu Episcopal de Vic.

Aquest museu guarda també una part del baldaquí de l'altar dels segles XII-XIII.

L'altra és al Museu Nacional d'Art de Catalunya.



https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0629001.xml

De l’autor/a de les fotografies l’any 1983, A. Moras, no n’he trobat referencia enlloc, i ningú fins al dia d’avui ha sabut donar-me’n cap informació, sou pregats de fer-nos arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com  el seu nom, el cognom matern, i el lloc i data de naixement i traspàs – si fos el cas -, i si fos possible informació sobre la seva peripècia vital.

 

Catalunya us ho agrairà.




Que Sant Martí que es partia el capell amb els pobres, , intercedeixi  davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada