diumenge, 27 de desembre del 2020

ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DEL CARME. PALAMÓS. L’EMPORDANET. GIRONA

 

El Miquel Entrena Brull publicava una imatge de l’església de la Mare de Déu del Carme de Palamós, a la comarca de l’Empordanet, Girona, i en fèiem una publicació:



http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2015/04/esglesia-del-carme-palamos-lempordanet.html

Llegia que el 31 de maig de 1761 Mossèn Miquel Costa deixa la seva casa i uns terrenys per bastir-hi un hospital i una capella dedicada a la Verge del Carme. Dona també, una imatge de la Verge i els objectes de culte. Set anys després s'inaugura l'església.

L'any 1938 l'edifici és cremat.

Actualment només ens resta la capella de l'antic hospital.

El 1983 s'inicia una polèmica referent a l'ús a que s'ha de destinar l'espai. D'una banda es defensa fer-hi una zona d'aparcament i de l'altra la restauració de la capella per convertir-la en auditori, opció proposada per Modest Prats Domingo (Castelló d'EmpúriesAlt Empordà1936 - Girona29 de març de 2014), Cap de Cultura dels Serveis Territorials de Girona. Al mateix temps es volia traslladar el pòrtic a Santa Maria del Mar i per aquest motiu les pedres estan numerades. No s'ha dut a terme cap de les propostes i es va fer servir durant una temporada com a magatzem municipal.

 Rehabilitada el 2011 com a centre de promoció del patrimoni local.

L’edifici dóna aixopluc  a les activitats de divulgació del patrimoni local (Centre d'interpretació del patrimoni) i alhora exposa a l’ Espai d'Art,  Ezequiel Torroella,  l'obra del pintor Ezequiel Torroella i Mató (Palamós, 1921 - 1998) un dels artistes palamosins que més assíduament han tractat el paisatge i els racons característics de la ciutat i el seu entorn. Un conjunt molt important de l’obra de Torroella va ser donat a l'ajuntament l'any 2008.

 També s'hi exposa la imatge de la Mare de Déu de Gràcia (segle XVIII) que havia presidit la façana de la desapareguda església del mateix nom (Segon convent dels agustins) i que des del 1982 havia estat posada a la façana de l'església parroquial de Santa Maria

https://redcostabrava.com/ficha/capella-del-carme/

Patrimoni Gencat ens en diu ; edifici d'una sola nau amb capelles laterals i absis rectangular amb cambril. Els trams estan dividits per pilastres amb capitell de guix en bon estat. Una grossa motllura recorre el perímetre i a la part alta s'obren les petites finestres. La coberta és de volta de canó d'arestes. La portalada de pedra del frontis consta de dues pilastres que emmarquen l'entrada i sostenen un frontó partit amb una fornícula. Al capdamunt hi ha un ull de bou. La teulada a dues vessants està rematada per un campanar d'espadanya d'un sol arc.



Que la Marededéu del Carme, intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada