dijous, 31 de desembre del 2020

EDIFICIS ESCOLARS DE CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. ARS. LES VALLS DE VALIRA. L’URGELL SOBIRÀ.LLEIDA

 

Ens havíem proposat des del Conèixer Catalunya recuperar, fins on sigui possible – aquí la cruesa del  «Tempus fugit, sicut nubes, quasi naves, velut umbra»,   ens fa força la guitza -   imatges i histories del edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquia.

El Jordi Vila Juncá exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades.

 

Li havia  demanat que preguntés – si trobava a qui fer-ho  on era l’edifici /s que aixoplugaven l’escola pública amb anterioritat a  la dictadura franquista, i  habitualment també en els anys  posteriors al conflicte bèl·lic que  s’iniciava amb l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.

M’enviava una fotografies amb aquest peu de foto, Antiga escola d'Ars,   actualment son dues vivendes .






Ars és un nucli de població i una entitat municipal descentralitzada del municipi de les Valls de Valira, a l’Urgell sobirà;  fins a l'any 1970,  quan malgrat la  ranera de la  dictadura franquista ja  no es podia amagar,  Ars va deixar de ser un municipi independent,  que  comprenia els pobles de Ministrells, Sant Joan Fumat i Ferrera dels Llops.

Quan al topònim el diccionari català valencià balear suggereix  alguns possibles significats, Buc o canó de suro on fan la bresca les abelles, Planta espinosa de diverses espècies dels gèneres Crataegus, Lycium, Prunus, Rhamnus i Cotoneaste, derivat  etimològicament  d'origen pre-romà, emparentat amb el basc arte, ‘alzina’; en castellà hi ha la forma arte com a nom de plantes espinoses, i en mossàrab es troben formes procedents d'un tipus *artĕa (que és també el que es mostra en el cat. ross. arça: cf. Corominas DECast, i, 293). El  Jordi Vila Juncá que trepitjava el terreny ens dirà si alguna d’aquestes propostes li sembla versemblant.

Ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com  les aportacions, fotografies, records, vivències,.., de persones que haguessin aprés aquí les primeres lletres.

 

Farem arribar aquestes publicacions a les administracions locals, amb l’ànim d’esperonar-los a recuperar la “petita” memòria històrica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada