dijous, 19 de maig del 2016

VILANOVA DE BELLPUIG. LA CASA PALAU O LA CASA SALA ?. PLA D’URGELL

M’explicaven uns veïns de Vilanova de Bellpuig – que viuen al costat de l’edifici on ara hi ha l’ajuntament- que de la casa Sala me’n podrien donar raó al consistori. Els ho demanaré, com també de la casa dels meus amables informadors.
Desconec si Vilanova de Bellpuig té un Catàleg de Patrimoni, el que tinc cert és que en cas afirmatiu aquesta informació no està en línea, a la wikipedia es recullen entre altres l’edifici de l’actual ajuntament, i l’església de Sant Pere, no però, cal Moreto, encara que si la casa Sala, o casa Palau.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Pla_d%27Urgell#Vilanova_de_Bellpuig

De la casa Palau ens diu patrimoni Gencat; casa de pedra arrebossada i blanquejada. Consta de quatre plantes: planta baixa amb dues obertures tapades, una porta principal quadrada i dues portes d'arc de mig punt. Totes les obertures estan separades per pilastres adossades; a la planta noble i planta segona hi ha cinc portes balconeres. La barana de forja molt treballada i al balcó central s'ubica un escut nobiliari. Aquestes obertures queden separades per columnes nervades, de base quadrada i ampla i capitell corinti; l'última planta és la golfa amb cinc obertures rectangulars. Remata la construcció una balustrada.


A la porta central de planta baixa hi ha la data 1797-1981. La família Palau, era una de les famílies amb més poder econòmic de la vila.


Que en sabeu del Cal Moreto ?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada