dimarts, 24 de maig del 2016

ESGLÉSIA DE SANT PERE. RODA DE TER. OSONA

Retratava l’església situada al cap del Pont (a l'antic camí de França), on al segle XI s'erigí un pedronet en honor a Santa Maria del Sòl del Pont i que al segle XII (1177) es convertí en capella. Al seu entorn s'originà el poble antic.
L'església parroquial era la de Sant Pere de l'Esquerda, però al 1313 degut a unes lluites feudals, aquella església es destruí i els feligresos traslladaren provisionalment el culte a la capella abans esmentada.
http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/671_SPereEsquerda/SPereEsquerda.htm

La parroquialitat a l'actual església de Sant Pere esdevingué definitiva a l’any 1335.

Més tard es construí una nova capella dedicada a la Verge de Sòl del Pont a l'altra banda del pont.

Patrimoni Gencat ens diu quan a la seva descripció, edifici de planta de tres naus. La central és més alta que les laterals, de les quals s'aixequen uns contraforts que fan de descàrrega a la nau central. És coberta a dues aigües i sobresurt un cos de planta rectangular que cobreix la petita cúpula de forma d'el•lipse que s'aixeca al centre de la nau central.


A la façana hi ha un portal de forma d'arc rebaixat, al damunt hi ha una espècie de frontó lobulat al centre del qual hi ha la imatge de Sant Pere, a la part de les capelles laterals s'hi descriuen unes volutes de pedra.


La construcció és bastida amb pedra i arrebossada al damunt.

Cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte, cap referència sl danys que devia patir en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

M’explicaven que hi havia una escola ‘parroquial’ abans de la dictadura franquista, ens agradarà rebre’n una imatge a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts ja cal que ens ‘posem les botes’ perquè els ‘dolents’ ens guanyen per golejada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada