divendres, 6 de maig del 2016

IN MEMORIAM. ESCOLES DE BAJALOU. ORIS. ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. OSONA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

M’explicaven a la Rectoria de Saderra – molt recomanable si us agraden els cargols, rectoriasaderra@gmail.com , tlfs,. 619476479 i 938590333 – que l’escola de Saderra havia estar a Can Simó, casa avui en runes, desprès, a la mateixa rectoria, i més tard a Bajalou. Insistien en que aquesta informació els venia per tradició oral. Sortia també el tema dels mestres de sequer, i em confirmava la meva interlocutora que ella mateixa havia assistit a una d’aquestes ‘ escoles’ quan vivia a Sant Martí Sescorts. Al dia següent, em confirmarien també a la Vall d’en Bas que hi havien hagut mestres de sequer en les cases més aïllades.

No trobava ningú a Bajalou per confirmar que aquest era l’edifici de les escoles situat al costat, i en un plànol inferior a l’edifici que acull avui el Restaurant Bajalou.


Sembla que a nivell local , Saderra està al terme d’Oris a la comarca de l’Osona, s’ha fet algun treball de recerca en aquest àmbit de les escoles públiques abans de la dictadura franquista, ens agradarà rebre’n imatfes i dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Volem – en tenim més que el dret, l’obligació i/o el deure – recuperar imatges i històries del nostre passat col•lectiu, que ens han estat furtant fins al dia d’avui, quan quasi ningú recorda ja la morta del sàtrapa.

Està clar que ‘qui perd la memòria, per la identitat ‘ , tant clar com que en la recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, advertim que més que un desinterès – que existeix – sobre el tema, que hi ha un ‘especial interès ‘ en que es perdi la memòria sobre aquest aspecte de la vida quotidiana dels nostres avantpassats.

Afegiu-vos a la nostra recerca, Catalunya us en deurà una.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada