dilluns, 23 de maig del 2016

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE SANT PERE DE LA COLÒNIA SALOU-BAURIER. LES MASIES DE RODA. OSONA.

Llegia la minsa informació que sobre la Colònia Salou ofereix el portal CONSORCI DEL TER
http://www.consorcidelter.cat/el-territori-del-ter/rutes/ruta-del-patrimoni-cultural-fluvial/colonies/colonia-salou
Cap dada de qui va ser l’autor dels edificis d’aquesta colònia, de l’advocació de l’església – això es dissortadament habitual avui, tant en els àmbits administratius, com en els privats, sembla que tenir informació ‘religiosa’ sigui ara un ‘pecat civil’.


Retratava l’esglesia de la Còlonia de la que ens diu el Mapa de patrimoni de les Masies de Roda ; capella d'una sola nau amb l'absis poligonal capçat a llevant. Tant la nau com l'absisestan coberts per voltes de creueria ornamentades i sostingudes als murs laterals mitjançant culs de llàntia decorats. Les claus de volta estan decorades amb les inicials del propietari i fundador de la colònia Salou, Pierre Baurier. La il•luminació del temple es fa mitjançant quatre grans rosetons de pedra situats als murs de la nau i cinc finestrals més d'arc apuntat situats a l'absis. La sagristia, adossada al mur de migdia i amb accés des del presbiteri, és de planta quadrada i està coberta per una volta de creueria de les mateixes característiques que les de la nau. La façana principal presenta un portal rectangular amb l'emmarcament motllurat, rematat per un timpà d'arc apuntat decorat amb motius vegetals, coronat per una creu i delimitat per dos petits pinacles a banda i banda. Unes escales de pedra donen accés a la porta des del nivell del carrer. Damunt del portal hi ha una rosassa de grans dimensions motllurada i decorada, mentre que la façana està coronada per una creu de pedra situada damunt del carener i emmarcada per dos pinacles a cada costat. Els murs laterals presenten contraforts de reforç. La construcció presenta els paraments arrebossats i pintats, tant a l'interior com a l'exterior del temple. Pel que fa als béns mobles destaca la imatge del patró del temple, Sant Pere, així com les representacions de la verge, el nen i un bust del fundador situat damunt d'una gàrgola, imatges que la Cannon Ixus aconseguia retratar.


El 6 d'abril de 1864, la societat Baurier Germans comprà a Josep Oller de Mas la finca anomenada Molinet de Salou, embrió de la colònia. De seguida s'edificaren la fàbrica i diversos habitatges destinats als treballadors. A la capella de Salou s'hi feia missa a diari i els diumenges dues, la matinal i la del migdia. També es celebraven cerimònies religioses i processons en dates assenyalades (ROVIRA, 2005).

Retratava també un dels magnífics edificis que s’aixecaven sota la direcció d’un enginyer, mestre d’obres i/o arquitecte, quina memòria s’ha perdut per part d’aquest poble al que encertadament definia Salvador Espriu com ‘ trista, bruta i dissortada Pàtria ‘.


En el món castellà/español es diu que hi ha diferents categories: hombres, hombrecillos, monicacos i cagamandurries, a Catalunya hi ha catalans – el nivell més bàsic – i a partir d’aqui com a l’exercit , catalans de primera,...., la bona gent està/estem al nivell bàsic, i els Millet, Pujol,..., son tots de primera i/o superior.

M’explicaven que a la colònia hi havia escola, i que l’edifici està avui sota l’aigua del pantà. Si alguna persona en conserva una imatge sou pregats de fer-nos-la seguir a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Ens agradaria trobar la ‘complicitat’ dels mitjans informatius catalans en la nostra tasca, els d’àmbit local, comarcal, provincial, nacional,..., als que des d’aquí oferim ‘lliurement’ tot el material que hem recopilat al llarg dels anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada