Reprodueixo de :
http://campaners.com/php/campanar.php?numer=7633
L’església de Sant Marcel del veïnat de Saderra, al terme d’Orís, té orígens romànics, del 1048; en queden vestigis tot i que fou modificada cap el 1622. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó sobre dos arcs torals i un altre, el central, escapçat a la dreta on hi ha oberta una gran capella en el lloc on hi havia un antic atri; l'absis és rectangular. Els seus murs estan coberts d'un arrebossat en mal estat que deixa al descobert unes filades regulars de carreuons grossers a la dreta i ben escairats i alineats a l'esquerra que delaten els seus orígens romànics. Al segle XVII es va aterrar l'atri lateral i es va convertir en una gran capella; la portada en arc de mig punt que hi havia oberta en el mur lateral de migdia es va cegar; encara avui és ben visible.
Dimensions: 15'65 x 4'28 x 6'06 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 8'87 metres.
Guarda al sostre i en l'arc toral unes reduïdes mostres de la primitiva pintura romànica. També té dues talles de fusta que representen Sant Marcel, obra dels anys 50 de l'escultor Pere Puntí i Terra (l'Esperança, Gurb, Osona, 1880 - Vic, Osona, 1962) i de la Mare de Déu del Roser dels 60 del segle XX obra de Salvador Puntí i Puntí (Vic, 1909 – 1970), fill de l'anterior.
Campanar del segle XVII. Té planta rectangular (3'10 x 2'60 metres) i està cobert amb una teulada a quatre vessants. La cel•la està oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada costat; hi penja una campana. Els seu murs estan arrebossats. En un àmbit al lateral dret, entrant al temple, hi ha una porta que dóna a una estança amb unes poques grades fins al nivell on hi ha un recinte escàs on s'hi troba una escala de mà de fusta força precària; al capdamunt hi ha unes grades laterals que porten cap a la part alta on si eleva el campanar constituït només per la cel•la.
Situació: sobre mateix del portal als peus del temple, com a continuació del frontis orientat a ponent.
Alçada: 10'90 metres.
Al costat de l’església hi ha el petit fossar.
Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Llegia que Saderra fou un terme independent fins a l’any 1840, moment en què es fusionà amb el municipi d’Orís. Consta com a batllia pròpia des de l’any 1553, quan tenia sis famílies o masos.
Demanava al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ), una fotografia del interior.
Rebia una imatge datada el 18-IX-1982 del interior de l’ Església parroquial de Sant Marçal de Saderra, Saderra (Orís) Osona.
Demà en recordeu-vos de felicitar al Josep Sansalvador Castellet en els seus primers cinquanta anys.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada