dissabte, 28 de març del 2015

QUE EN SABEU DE LES ESCOLES PÚBLIQUES DE CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA DEL GENERAL FRANCO ?

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Val a dir que la ‘resposta’ de moment només la podem qualificar com a ‘tèbia’ , malgrat el fet objectiu que TOTHOM a Catalunya ha vist almenys una escola al llarg de la seva existència.

Dins l’àmbit de l’Administració pública, els estralls que provocava la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República Española, el posterior robatori de documents, i la presència des de l’1 d’abril de 1939 de persones amb instruccions de ‘dessolar la nostra terra’ , han fet ‘difícil’ reconstruir en moltes ocasions el relat històric de l’activitat desplegada a Catalunya en el camp de l’educació en aquells anys de ‘llibertat i democràcia ‘. Avui però, tothom fa el que pot, a Catalunya, dissortadament , només amb això, no en tindrem prou per recuperar la ‘memòria històrica’.

Em dol la ‘indiferència’ d’algunes administracions locals que o no contesten la nostra petició d’informació, o ens diuen que no ‘tenen aquestes dades’, val a dir que TOTA l’activitat d’un ajuntament es pot seguir amb la lectura dels llibres d’actes del Plens, i ja fora ‘casualitat’ que en TOTS els casos els llibres fossin destruïts i/o enviats a Salamanca, oi ?.

En moltes poblacions existeixen arxius, o grups de ciutadans que conscients de la importància cabdal de mantenir i/o recuperar la memòria històrica, es constitueixen en associacions, centres culturals ,... , a ells en demanda d’ajuda ens adrecem.

Que en sabeu de les Escoles de :

CARME
FONT-RUBÍ
IVARS D’URGELL
LA SECUITA
LA SECUITA
LA SECUITA
MEDIONA
PALAU-SATOR
PRAT DE LLUÇANÈS
SANT MARTÍ DE MALDÀ
SANTA MARIA DE MIRALLES
TORRENT
ULLASTRET

Esperem – som optimistes – que no ens calgui ampliar gaire aquesta llista.

D’algunes en tenim informació i fins imatges, i com en anteriors ocasions, agrairem a TOTHOM, administracions públiques, arxius, centres culturals, associacions i ciutadans. Que ens facin arribar, almenys una imatge, i si ho saben la data en que s’aixecaven, qui en va ser l’autor, i si tenen avui una funció diferent, quina és, a l’email coneixercatalunya@gmail.com


No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada