diumenge, 15 de març del 2015

ERMITA DE SANT PELEGRI I SANT GRAU. COGOLLS. LES PLANES D’HOSTOLES. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

Llegia com a tota informació que l’ermita de Sant Pelegrí gaudeix d’un ampli prat al seu davant on se celebra un aplec centenari, quan la retratava em costava evitar la tanca de la finca propera que hores d’ara deu ser la propietària de ‘l’ampli prat’.


L’any 1862 el rector de Cogolls, musen Josep Arrey demana permís per erigir la capella de sant Pelegrí, i a la que poc després s’hi afegí una segona advocació de molta tradició a la contrada, Sant Grau.

No hi ha dades de l’autor material de la capella, que s’aixecava amb els ‘diners d’Amèrica’ , el 16 d'octubre de 1765 Carlos III , havia signat el decret pel qual s'autoritzava als ports de Barcelona, dels Alfacs, de Mallorca i d'Alacant a traficar directament amb Amèrica. El decret de lliure comerç amb Amèrica és de 1778.

La mesura es prenia perquè malgrat Carlos III odiava als catalans , ‘signava el 1768 una reial cèdula que prohibia el català a les escoles primàries, i l’any 1772 signava l'obligació dels comerciants de dur els llibres de comptes en castellà’, advertia que els resultats econòmics del tràfic amb les colònies, atesa la ‘tradicional corrupció’ de les Administracions de la Corona Española, era manifestament paupèrrim. Carlos III, es va adonar que els catalans, eren – i son en la seva majoria – treballadors i honrats.

Ens agradarà saber la ‘petita història’ d’aquesta ermita de Cogolls a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Ens temem però, que haurem d’incloure a la llista ominosa del ‘ silenci inadmissible’ la major dels Ajuntaments de la Garrotxa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada