dilluns, 16 de març del 2015

ERMITA DE SANT JUST I SANT PASTOR. LA CELLERA DE TER. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

El Tomàs Vilà, autor del blog http://lacelleratv.blogspot.com.es/2014/03/fotos-de-la-cellera-i-entorn.html publicava una imatge de l’església romànica, probablement del segle XII, amb una construcció rural senzilla, advocada als sants Just i Pastor màrtirs del segle IV i de tradició visigòtica.


La descripció tècnica ens diu ; edifici d'una sola nau de planta rectangular amb absis semicircular i sagristia afegida al vessant sud. La coberta és de doble vessant a laterals i l'interior és de volta de canó apuntada reforçada amb un arc toral. El conjunt està format per un recinte murat que conté, a la part nord, una paret alta que formava part d'un antic porxo ja desaparegut. Entre migjorn i ponent un mur delimita el que fou el cementiri i l'atri porxat d'accés al temple. Tota l'edificació està sostinguda, al vessant nord, per un aterrassament i per un seguit de tres contraforts. L'entrada està a ponent i compta amb un portal adovellat de mig punt i una finestra a la seva dreta. Destaca de l'ermita el gran campanar de cadireta format per dos ulls amb arc de mig punt i coberta de teula a doble vessant. Al campanar s'hi accedeix per un contrafort que hi ha al costat meridional. A l'interior hi ha dos bancs de pedra que ressegueixen els murs laterals. A l'exterior, a la façana principal, també hi ha bancs.

Durant el segle XV, amb els terratrèmols de 1427, va quedar malmesa i fou reconstruïda parcialment. L'existència dels contraforts de la seva part nord poden estar relacionats amb els desperfectes dels terratrèmols del segle XV.

L’any 1480 s'inaugurà un nou altar dedicat a Sant Sebastià.

Durant el segle XIX es va afegir una sagristia al costat meridional. En una de les finestres hi ha una llinda de pedra sorrenca datada de 1801.

L'ermita va servir, durant la Guerra del Francès (1809-1814), com a cementiri.

L'entrada original era a la banda sud, com es pot observar a l'interior de la nau a l'alçada del contrafort exterior de la part meridional.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/04/goigs-sants-just-i-pastor-la-cellera-de.html

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmal.com 

Que Sant Just, Sant Pastor   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada