diumenge, 8 de març del 2015

CEIP MARE DE DÉU DE NÚRIA. RIBES DE FRESER. EL RIPOLLÈS. GIRONA. CATALUNYA

Només trobava una imatge inserida a la pàgina http://b7002958.wix.com/webescola, la descripció tècnica, quasi telegràfica ens diu ; consten de planta baixa i dos pisos al seu cos central i de planta baixa i pis en els laterals. És un edifici simètric que sofrí una modificació posterior encara que molt encertada.

El CEIP Mare de Déu de Núria, té força similituds amb l’escola ‘Mestre Andreu’ de Sant Joan de les Abadesses, del mateix arquitecte Jeroni Martorell i Terrats (Barcelona, 1876 - 1951), situades ambdues en àrees climatològiques semblants.
Llevat d’error no la trobava però, inclosa dins de : http://www.diba.cat/web/spal/cataleg-fons-jmt

No va ser certament l’única escola que s’aixecava a la comarca del Ripollès, tant cert però, com que el dia 1 de abril de 1939 començava una tasca de destrucció de la ‘memòria històrica’ pel que fa a Catalunya, que malgrat la mort del sàtrapa, oficialment el 20 de novembre de 1975, no s’ha aturat, ni dissortadament s’ha aconseguit revertir – ni de forma parcial – , certament quedava tot ATADO Y BIEN ATADO, perquè l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Demanem l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

Ens agradarà rebre almenys una imatge d’aquest centre escolar a l’email coneixercatalunya@gmail.

El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ , en relació a l’escola de Ribes de Freser, em confirma que certament l’autor era Jeroni Martorell i Terrats (Barcelona, 1876 - 1951) , encara que foren ampliades però , per Josep Danés i Torras (Olot 1891 – Barcelona 1955) l’any 1936.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada