dilluns, 2 de març del 2015

CAPELLA DE LA IMMACULADA, ARA DE LA MARE DE DÉU DEL CARME. CASA BONA. SA TUNA. BEGUR. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Demanava al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), l’advocació de l’esglesiola de Sa Tuna, a Begur, a la comarca de l’Empordanet.

La seva resposta era : Capella de la Immaculada. Casa Bona. Sa Tuna. Begur

La descripció tècnica ens diu ; capella de planta rectangular amb un cos afegit a la dreta i per la part posterior que és la sagristia. Llur teulat es perllonga i és converteix en un porxo lateral dret (2 pilars rectangulars amb una barana inferior). Aquest porxo recull una entrada lateral de llinda planera. Aquest porxo és paral•lel a l carrer, i és més baix que els teulat de la capella (a dos aigües) el que fa sobresortit la mica de paret lateral. La façana principal es produeix perpendicular a l'esquerra del porxo. Té una porta de llinda planera de pedra (la porta és tota emmarcada, de pedra) i la façana es clou amb un campaneret d'espadanya.- la façana esquerra té 3 obertures petites i rectangulars.- l'absis es carrat i de mateixa paret que la sagristia. El teulat del porxo es al pendent.


Em sobtava l’afirmació ‘ - els veïns ens han dit que s'edificà fa uns 50-60 anys -, dona tota la impressió que aixecava de forma ‘ irregular’, raó per la qual no consta el mestre d’obres i/o arquitecte.

El feixisme en la seva dèria de ‘dessolar la terra’, i malgrat rebre el sàtrapa un tractament de semidéu des de la Jerarquia Eclesiàstica Catòlica, no va tenir cap mirament - tampoc – amb els edificis de culte.


En demanarem informació a l’Ajuntament de Begur.

Des de l’Arxiu Municipal de Begur m’enviaven un e.mail en el que em diuen ;

Benvolgut,

Ens han fet arribar la seva consulta respecte a la capella de Sa Tuna. Aquesta capella fou construïda l'any 1955 dins la finca particular de la família Bona i originàriament estava dedicada a la Immaculada. L'arquitecte va ser l’Eusebi Bona i Puig (Begur, Baix Empordà, 1890 - Barcelona, 12 d'octubre de 1972 ) de la mateixa família propietària del terreny).

Actualment és propietat de l'Ajuntament de Begur i els veïns hi veneren la Mare de Déu del Carme.


Li agraïm a la Núria Casellas i Noguer aquesta informació.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada