dissabte, 28 de març de 2015

ESCOLES TÈCNIQUES CREADES PER LA MANCOMUNITAT DE CATALUNYA 1914-1925

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Val a dir que la ‘resposta’ de moment només la podem qualificar com a ‘tèbia’ , malgrat el fet objectiu que TOTHOM a Catalunya ha vist almenys una escola al llarg de la seva existència.

Dins l’àmbit de l’Administració pública, els estralls que provocava la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República Española, el posterior robatori de documents, i la presència des de l’1 d’abril de 1939 de persones amb instruccions de ‘dessolar la nostra terra’ , han fet ‘difícil’ reconstruir en moltes ocasions el relat històric de l’activitat desplegada a Catalunya en el camp de l’educació en aquells anys de ‘llibertat i democràcia ‘. Avui però, tothom fa el que pot, a Catalunya, dissortadament , només amb això, no en tindrem prou per recuperar la ‘memòria històrica’.

Pel que fa a les Escoles Tècniques, rebia una llista on figuren :

BADALONA
Adolf Ruiz i Casamitjana (Barcelona, 1869-1937)
BARCELONA
Josep Puig i Cadafalch (Mataró, Maresme, 17 d'octubre de 1867 - Barcelona, 23 de desembre de 1956
CANET
Joan Rubió i Bellver ( Reus, 24 d'abril de 1871 + Barcelona, 30 de novembre de 1952 )
GIRONA
MANRESA
MATARÒ
SABADELL
Jeroni Martorell i Terrats (Barcelona, 1877 - 1951)
SITGES
TERRASSA
Lluís Muncunill i Parellada (Sant Vicenç de Fals, Bages, 25 de febrer de 1868 – Terrassa, 25 d'abril de 1931)
VILANOVA

D’algunes en tenim informació i fins imatges, i com en anteriors ocasions, agrairem a TOTHOM, administracions públiques, arxius, centres culturals, associacions i ciutadans, que ens facin arribar, almenys una imatge, i si ho saben la data en que s’aixecaven, qui en va ser l’autor, i si tenen avui una funció diferent, quina és, a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Sabadell.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada