dimecres, 2 de gener del 2013

HISTÒRIES DE LA PLAÇA GRAN DE SANTPEDOR

L’antiga capella dedicada a Sant Andreu i Sant Bartomeu, fou aixecada per deixa i voluntat testamentària d'un ric mercader fill de la Vila, però resident a Barcelona, anomenat Arnau de Puig (1346).


Aquí es feien les celebracions religioses mentre duraren les obres de l'engrandiment de la parroquial (finals segle XVI).

A finals del segle XVII comprà la casa veïna el rector Sanmartí amb la intenció de fundar-hi una escola sota la direcció dels pares escolapis. Ell, mentre visqué, es feia càrrec de la capella. La seva mare fou enterrada al subsòl de la capella, i potser ell també. En fer-se de nou el terra es descobrí una làpida sepulcral amb la figura d'una calavera coberta amb barret sacerdotal de tres pics, típic de l'època que podria correspondre a la seva tomba.

Després s'hi traslladà l'hospital de la vila que era al Carrer Ample. A partir de l'any 1872 serví com a escola de noies de la població.

L'edifici és d'una sola planta rectangular i cobert amb una volta de canó amb arc apuntat de pedra, d'estil gòtic. Per trencar el final del mur i l'inici de la volta hi ha una senzilla motllura que els limita.

Posteriorment, en els murs laterals de l'edifici s'obriren unes capelles per fer-hi nous altars, però amb les obres de restauració s'eliminaren retornant a aquest sobri i bell edifici tot el seu antic esplendor.

A nivell de façana sobresurt el gran portal de mig punt adovellat i al dessobre una petita finestra de doble esqueixada feta també amb un arc apuntat. L'antic campanar d'espadanya no s'ha conservat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada