dilluns, 7 de gener del 2013

EL SAGRAT COR DE JESUS DE SANTA MARIA DE MONTCADA

Cercava l’església que s’aixecava al terme Santa Maria de Montcada, dedicada però a l’Advocació del Sagrat Cor de Jesús, en els anys posterior al genocidi contra Catalunya (1936-1939) ; obra com la parroquial de Santa Engracia de Montcada i Reixac , de l’arquitecte Joan Baptista de Serra i Martínez.



La trobava tancada amb pany i forrellat, i amb l’inevitable vehicle aparcat davant de la façana presidida per una doble espadanya i amb una ornamentació que evoca les arcuacions llombardes. La portalada s'ajusta plenament als cànons del romànic, amb arquivoltes de mig punt que descansen sobre columnes amb els capitells esculpits.
Feia una fotografia de la zona posterior – que no té cap interès – i de la Creu de Terme de la que no se’n fa esment enlloc.



A l’interior hi ha un seguit d’obres singulars :

La talla de fusta del Sagrat Cor de Jesús, i els deu retaules de que circumden la part inferior de l'altar major son obra de Josep Maria Bohigas i Masoliver (Banyoles, 1906 – Barcelona, 1971)

Els superiors, en canvi, es deuen a José Mestres Cabanes (Manresa, Bages, 13 de juny de 1898 )

Frederic Marès i Deulovol (Portbou, Alt Empordà, 1893 - Barcelona, 1991) és l’autor de la imatge d'alabastre de la Verge.

La església tenia aleshores una capacitat per 350 fidels, l'alçada de la seva façana fins a la creu de la espadanya era de 27 metres, i en el seu campanar hi havia dues campanes; l’edifici es va plantejar des del començament – com a ‘provisional’ - preveient la seva ampliació, per aquest motiu l'altar major es desmuntable en la seva totalitat. Aquella predicció no s’ha acomplert.

Hom pensa que s’aixecava aquesta església per ‘ compensar’ la destrucció l’any 1917 per part de la fàbrica Asland, de la que s’havia aixecat dalt del turo l’any 1908; ens referim a l'església romànica de Santa Maria de Montcada, que s’alçava al costat del castell (és esmentada ja el 1134), i subsistí fins el 1808 quan fou enderrocada per les tropes napoleòniques durant la Guerra del francès.


Trobava una imatge d’aquella església a http://montcadapost.blogspot.com.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada