divendres, 13 d’abril del 2012

EDIFICI DEL GREMI DE FABRICANTS DE SABADELL

Cercava dades de l’edifici del Gremi de Fabricants de Sabadell , al carrer de Sant Quirze, i advertia – com ha de ser – que des del començament, esdevenen indestriables la història d’aquesta entitat i la del Banc de Sabadell.

L'edifici d'estil neoclàssic que acull avui el Gremi de Fabricants va ser construït el 1883, en el solar de Cal Nofre, propietat de Joan Casanovas Sallarès, fou seu al ensems, del Banc Sabadell del 1883 al 1954.

Des del seu naixement el 31 de desembre de 1881 el Banc havia fet ús de dos edificis no propis:

del 1881 al 1883 al carrer de Sant Domènec.

del 1883 al 1954 al carrer de Sant Quirze.

l'any 1946 compra la vella Posada de Catalunya, i procedeix al seu posterior enderroc, s'inicien aleshores les obres del nou estatge a la plaça Sant Roc, on el 26 de juny de 1954 s'estrenava el primer edifici en propietat
Reformat per J. Ferrés Puig i l'any 1954, Gabriel Bracons hi afegí i reformà la planta baixa.

Pel que fa a la descripció trobava : Edifici composat de baixos, pis i àtic. Es troba retirat de l'alineació i separat de les mitgeres. A la façana principal hi ha un gran atri sobre el que descansa una balconada amb tres obertures d'accés i a banda i banda de la balconada hi ha una obertura que dóna a balcó.

A l'interior hi ha una pintura del martiri de Sant Sebastià, de Vila Arufat (1952), una bandera gremial teixida amb seda i amb les imatges d'argent de Sant Sebastià i Sant Roc, fetes per A. Serrahima (1953) i un pas de Setmana Santa de Camil Fàbregas.

En ocasió de la celebració del 450è aniversari, es recordaven al Rei dins d’aquesta casa, algunes veritats ‘incomodes’, que possiblement li va doldré sentir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada