dimecres, 15 de juny del 2016

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DELS ÀNGELS ( I ELS CICLISTES) . SANT MARTÍ VELL. GIRONA. CATALUNYA

Pujàvem el Tomàs Irigaray Lopez i l’Antonio Mora Vergés, acompanyats per un estol de ciclistes fins al Santuari de la Mare de Déu dels Àngels , al terme de Sant Marti Vell.

Llegia que l'any 1409 es concedeix la llicència i comencen les obres per erigir una capella en honor a la Mare de Déu dels Àngels que finalitzen al 1423.

Després del 1700 se'n fa una altra de nova planta acabada el 1735.

Durant la guerra del francès l'edifici fou incendiat.

L'any 1814 es tornen a iniciar les obres que no s'acaben fins el tercer quart del segle XIX.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República , fou convertit en caserna.

Desprès del conflicte bèl•lic es vol tornar a recuperar el Santuari. A la dècada dels 60 l'arquitecte Narcís Negre Tibau va fer les reformes definitives.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu; església d'una sola nau coberta amb volta de canó de llunetes, dues capelles a l'esquerra amb volta de creueria i absis poligonal.

La façana, precedida d'una gran escalinata, està dividida per pilastres de tres cossos verticals i al central hi ha el portal amb arquitrau, amb fornícula i creu al capdemunt, i a la part alta un rosetó. Al costat dret s'alça un campanar d'espadanya.


A l’interior a la dreta hi ha una gran escalinata que mena al cambril amb la imatge de la Verge, sota una cúpula motllurada i pintada, que es visualitza des de la nau per una obertura de mig punt. Als peus, al costat del cancell de fusta, hi ha l'escala que porta al cor i tribunes, amb balustrada, i el departament d'ex-vots, al fons. El parament és emblanquinat.



Li deixava a la Mare de Déu dels Àngels la meva pregaria perquè la faci arribar a l’Altíssim , Senyor ; allibera el teu poble !!


El rellotge de sol ens parla de la devoció mariana dels gironins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada