diumenge, 12 de juny del 2016

IN MEMORIAM DEL COMPLEX SALESIÀ DE GIRONA.

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

L'any 1891 arribaren a Girona els primers religiosos salesians i al maig de 1983 s'inauguraven les primeres instal•lacions que esdevindrien un gran complex educatiu. Aquell mateix any comencen a funcionar les classes gratuïtes, l'Oratori Festiu i la Granja agrícola. El temple, obra del mestre d’obres Francesc Salvat i Juncosa - ens agradarà tenir noticia de la data i lloc de naixement i traspàs a l’email coneixercataunya@gmail.com - està dedicat a Santa Maria Auxiliadora, és beneït i obert al públic el 28 de juny del 1901.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, episodi qualificat com ‘la Guerra Civil (1936-1939)’ pels guanyadors, afectà greument tant el santuari com el col•legi, a principis de gener de l'any següent però , es va beneir la nova imatge de la Verge, rèplica de la que havia estat destruïda durant el conflicte bèl•lic.


La crisi de vocacions al sacerdoci que té la seva arrel en la conducta impròpia de la Jerarquia eclesiàstica catòlica, va afectar la institució i els Salesians van marxar l’any 1980.

Al complex educatiu s'hi instal•là el centre de FP i més tard, vers el 1985, l'edifici vell s'aprofità per fer-hi l'institut Girona 3. Actualment, l'institut s'anomena Institut Narcís Xifra i Masmitjà.


Pel que fa als edificis escolars anteriors a la dictadura franquista hi ha ‘un gran interès ‘ perquè se’n perdi la memòria, hores d’ara hem pogut ‘recuperar-ne més de 900, i publicar-los a https://issuu.com/1coneixercatalunya , és sens dubte aquesta una responsabilitat col•lectiva amb total independència del ideari democràtic que hom pugui tenir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada