dilluns, 6 de juny del 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT PERE DE BELLTALL. PASSANANT I BELLTALL. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Els ‘diners d’Amèrica’ servien majoritàriament per ensulsiar esglésies romàniques, i per bastir en el seu lloc ‘ temples mastodòntics ‘ en els que ‘costa’ sentir-se a la ‘casa de Déu’.

La descripció de patrimoni Gencat de l’església de sant Pere de Belltall ens diu, edifici de planta basilical amb cobertes amb volta de canó i absis pla. El campanar, de base quadrada es transforma en secció octogonal en la línia de coberta de l'edifici. Aquest campanar està resolt segons les formes emprades en l'arquitectura barroca catalana, encara que presenta alguns elements de composició més severa, com una important cornisa de coronament i les franges de compartimentació de la fase octogonal. La façana també està resolta amb una clara voluntat classicista, encara que el resultat és molt desigual. Sota el frontó i als peus de la nau central, s'obre una finestra termal de tan reduïdes dimensions que sembla més aviat un petit rosetó barroc. Aquest element es repeteix també a les façanes laterals. La porta està realitzada en un llenguatge massa correcte. La cornisa sobre volutes que la corona és molt pesada per la seva pròpia estructura. Dins el frontó es pot llegir la data de 1864.


De l’antiga església romànica de Sant Pere de Belltall només resten els fonaments i les primeres filades de la paret lateral esquerra i de l’absis, perquè les seves pedres foren utilitzades en la construcció de l’actual, de la fi del segle XIX.

El campanar de Sant Pere de Belltall es recolza sobre la part esquerra de l’església i el de Sant Jaume de Passanant, ho fa sobre la part dreta.

Bonet Miró Isidre em deixava un comentari al facebook ; podeu veure la façana projectada per l'arquitecte Ignasi Jordà i Arnalich (ca 1819-1883) , i comprovar que el pressupost no va arribar per un segon campanar.


Podeu donar un cop d'ull als comptes.


Agraïm al Bonet Miró Isidre les seves aportacions i encoratgem als lectors perquè es sumin al esforç divulgador de patrimoni històric i artístic que volem fer des del http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada