divendres, 24 de juny del 2016

PRIMER INTENT D’ARRIBAR FINS A SELMELLA PER RETRATAR L’ESGLÉSIA DE SANT LLORENÇ. EL PONT D’ARMENTERA. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA

Pretenia – en aquesta ocasió sense èxit - arribar fins al nucli despoblat de de Selmella ( la petita Selma ) situat al nord del municipi del Pont d'Armentera, les meves intencions passaven per retratar l’edifici de la seva església parroquial advocada a Sant Llorenç, que havia retratada pel Jordi Contijoch Boada


Patrimoni Gencat ens diu que el seu estat actual és ruïnós, en part per l'abandó del nucli i en part per l’expulsi a què s'ha vist sotmesa.

Tanmateix, conserva encara la porta d'accés, d'arc de mig punt amb grans dovelles de pedra, i la volta, parcialment ensorrada. També s'hi poden observar elements que, malgrat les transformacions experimentades al llarg del temps, mostren característiques romàniques de transició al gòtic i plenament gòtiques (arcs apuntats). La coberta exterior és de teula, a una vessant.

M’explicaven al Pont d’Armentera que un cop a l’any encara s’hi puja per a fer-hi un ofici religiós.

M’havia de limitar a retratar el turó des d’uns metres més enllà del restaurant de Selmella, envoltat de cirerers, quin fruit recol•lectaven un nombrós grup de marroquins.


Espero tenir ocasió de pujar fins dalt d’aquell turó, des del que com m’explicava en relació a Selma el Joan Escoda Prats – que avui 24-06-2016 celebra el seu sant - es toca el CEL amb la MA.

Hi una tesis pel que fa al topònim Selma, que l’identifica com una mesura, sedma, seuma, SEPTIMA , que vindria a indicar la seva distància vers algun nucli més important; el diminutiu SELMELLA s’hauria d’entendre com la possible distància entre aniset nucli i el Pont d’Armentera?.

http://slg.uib.cat/digitalAssets/149/149340_iseminari_toponimia.pdf

Agrairé les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada