dimecres, 15 de juny del 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ. SANT MARTÍ VELL. GIRONA. CATALUNYA

Retratava l’església parroquial de Sant Martí Vell, de la que ens diu patrimoni Gencat; edifici d'una sola nau de tres trams, quatre capelles i capçalera poligonal. Coberta de volta de creueria i claus esculturades amb les dates 1589 i 1590. Les mènsules també mostren relleus representant lleons. El parament és arrebossat i una de les capelles té un fresc mal conservat. La façana presenta una portalada renaixentista amb frontó triangular sostingut per columnes sobre plint, un rosetó central i una galeria a la part alta de dotze arcs de mig punt que s'allarga tot el frontis. Al costat dret hi ha un rellotge de sol (1588) i una inscripció del segle XIV. El campanar, adossat a l'absis, d'estil gòtic tardà (finals segle XVI) té planta quadrada i s'hi sobreposa un cos octogonal, amb finestrals ogivals entre pilastres rematades per pinacles, i coberta en forma de piràmide.




Encara que l’edifici data del segle XVI, en el testament de Gilabert de Cruïlles (1035) es fa referència a la parròquia de Sant Martí de Tours. De fet fou bastit sobre un altre més antic, amb planta de tipus carolingi, que es pot veure encara al costat del campanar.

L’any 1229 és citada en l'homenatge prestat per Berenguer de Mazala a favor de Guillem, de Sant Climent.

L'any 1372 té lloc la redenció del bovatge al rei Pere III.

Apareix esmentada al Sínode de la Diòcesi de l'any 1691.

El rector mossèn Enric Bahi Regincós fa traslladar l’any 1963 el cementiri – que pensem ocupava l’espai de la l’actual Plaça de la Vila - , i apareixen elements del segle XVIII.

En depèn el santuari dels Àngels situat al mateix municipi.

El sostre demogràfic s’assolia al cens de 1857 amb 524 ànimes,i es tancava l’any 2014 amb 242 habitants.

Sant Martí Vell és tot ell un monument, la wikipedia però, considera que ho son únicament aquesta església , i el Santuari dels Àngels.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada