dijous, 16 de juny del 2016

SANT FELIU DE CARTELLÀ. SANT GREGORI. GIRONA

Retratava l’església de Sant Feliu de Cartellà al terme de Sant Gregori, a la província de Girona, patrimoni Gencat ens diu que és un edifici de planta rectangular estructurat interiorment en una sola nau, capelles laterals i absis a la part posterior. Les parets portants són de carreus ben tallats a la façana principal i de maçoneria amb restes d'arrebossat a la resta de façanes. La coberta és de teula àrab a dues vessants acabada amb un ràfec d'una filera de teula i una de rajola pintada. La façana principal presenta un portal d'estil renaixentista fet amb pedra nummulítica de Girona, igual que les cantonades, amb pocs elements ornamentals. El campanar es troba adossat en un lateral de la part posterior, és de planta quadrada amb un alt basament i el remat final és de planta octogonal amb unes arcades en forma d'arc de mig punt. Adossat al cantó esquerra hi ha l'antiga rectoria de l'any 1700 i a la banda dreta el cementiri.



En un document del segle XI (1035) es fa referència a l'església de Sant Feliu de Cartellà, possiblement en aquesta època ja era una construcció romànica. En el mateix lloc hi ha constància de l'existència d'una capella preromànica del segle IX.

L'actual església és del segle XVIII, feta amb els diners ‘d’Amèrica’

L'any 1984 va ser restaurada.

Al costat hi ha l’edifici de l’escola pública del que m’agradaria saber la data en que s’aixecava i el seu autor a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Al cens de 1857 consten 2.283 ànimes , aquesta xifra no es superarà fins al cens de 1960 amb 3.840 habitants, que es quasi doblarien al cens de 1970 amb 6469 veïns, per caure fins als 1625 l’any 1981 – no tinc constància de la caiguda de cap bomba atòmica en aquesta zona, algú té una explicació raonable ?. - , l’any 2014 es tancava amb 3.464 habitants.

1 comentari:

  1. Les xifres de població que figuren al post fan referència al municipi de Sant Gregori, que està format per set pobles, entre ells Cartellà. Pel que fa a la davallada del 1981, cal dir que aquell any la ciutat de Girona es va anexionar una part considerable del municipi de Sant Gregori, concretament tota la zona compresa entra l'autopista i el riu Ter (Domeny, Fontajau, Germans Sàbat,....

    ResponElimina