dimecres, 8 de juny del 2016

SANTA MARIA DE MONTMAGASTRELL. TÀRREGA. L’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

Havia retratat l’edifici que acollia l’escola abans de la dictadura franquista a Santa Maria de Montmagastrell, Tàrrega, ho feia també amb l’església barroca de façana exterior d'obra vista i amb una portalada emmarcada entre pilastres que sostenen un frontó triangular. La façana finalitza en formes desenvolupades de volutes laterals donant moviment a la façana. El campanar és de base quadrada i només té un sol tram amb dues campanes interiors visibles a partir de les obertures en forma d'arc de mig punt. A l'interior l'església és de nau única coronada per una coberta de falsa cúpula radial, concretament dividida en 10 nerviacions que descendeixen el pes cap a una línia d'imposta que es perllonguen verticalment pels murs laterals gràcies a unes pilastres adossades que van fins al nivell del sol. Lateralment, a cada banda, hi ha obertes tres capelles a les quals s'accedeix mitjançant un arc de mig punt. La part de l'absis central és poligonal i rematat per una gran venera sostinguda per dues trompes laterals. A la part posterior de l'església hi ha un contracor elevat a dos nivells.


Hi ha edificis interessants a Santa Maria de Montmagratrell que s’haurien d’incloure al catàleg de patrimoni. Insistim en que aquesta dèria de ‘fusionar’ nuclis de població, obeeix bàsicament al desig d’esborrar la ‘petita història’, malgrat els arguments ‘econòmics’ que s’acostumen a esgrimir.



Sou pregats de fer les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com, la cultura no pot quedar en mans dels professionals de la política, ni a Lleida, ni enlloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada