dilluns, 29 de febrer del 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT FELIU. BEUDA. LA GARROTXA. GIRONA

Retratava l’església parroquial de Beuda, advocada a Sant Feliu , emplaçada en un indret central del petit nucli urbà , amb el cementiri a la part posterior. La descripció de patrimoni Gencat ens diu que és una construcció romànica del segle XII, de planta irregular i tres naus, més estreta en la part davantera que en la del darrera, capçada per tres absis semicirculars. La nau central és coberta amb volta de canó, mentre que les laterals presenten volta de quart d'esfera. Al costat sud s'hi va annexionar posteriorment la sagristia. La part més destacable del temple és a ponent, on hi ha la porta d'entrada i tres finestres simètricament situades, una damunt la porta i les altres, menys enlairades, a cada un dels extrems i a l'alçada de les naus laterals. La portalada la formen tres arcs en gradació, el central sostingut per columnes amb capitells decorats. El campanar era originàriament d'espadanya de doble obertura, convertit en torre sobrealçada i amb teulat a dues vessants. L'accés al campanar es fa mitjançant una escala de pedra adossada a l'angle sud-oest.



La pica baptismal d'immersió data del segle XII, és la peça artística més valuosa que conté l'església. Està ornada amb elements florals, arcuacions cegues i quatre figures en relleu, relacionades aquestes amb el paisatge bíblic del pecat original.




El forrellat de la porta d'ingrés, té un acabat en forma de cap de dragó i està ornamentat amb diferents motius geomètrics. La porta d'entrada a l'església està formada per arcs en degradació, sostinguts per columnes i coronades per dobles capitells esculpits. Conserva restes de ferramenta romànica.



Hi ha força similituds estètiques amb altres edificis religiosos de la contrada, això fa pensar que hi va haver algun , o alguns mestres d’obres que varen treballar per la comarca.

No trobava cap dada de la intervenció de Camil Pallàs i Arisa (Sant Julià de Vilatorta, 1918 - Roda de Ter, 1982), i/o dels serveis ‘d’uniformització del patrimoni’ , en les restauracions i/o reformes que s’hi han fet.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

Matias en Mais Castanyer, publica fotografies del interior. 




 Que Sant Feliu   í  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada