dilluns, 8 de febrer de 2016

EL SINDICAT DE SERINYÀ. IN MEMORIAN. PLA DE L’ESTANY. GIRONA

Retratava l’edifici de planta rectangular que consta de planta baixa i pis, senyalat de número 9 a la plaça de Sant Andreu de Serinyà.


S'accedeix a la planta baixa a través d'unes escales situades a la façana principal, ja que la planta es va sobreelevar per anivellar-la amb la plaça. Està construida amb diversos materials, i probablement l'edifici havia d'anar arrebossat, tot i que, actualment, és de pedra i maó vistos. La porta d'accés té dues obertures rectangulars per sobre, i està flanquejada per una finestra a cada banda; aquests elements estan fets amb arcs rebaixats de rajol, com també ho estan les obertures de les façanes laterals. Al coronament de la façana principal sobresurt una cornisa ornamental composta per una franja de pedra volcànica i motllures d'obra vista que, pels costats te una forma ondulada i esglaonada.

Construït per Pere Jordà, del qual es diu que es va inspirar en l'arquitectura cubana a l'hora de fer aquest edifici, fou remodelat els anys 1918-1919, i encara conserva el mateix aspecte d’aquella època en la que es coneixia amb el nom del Sindicat, i funcionava com a botiga. Inicialment era gestionat per una junta d'accionistes i, en dissoldre's, va passar a mans del principal accionista, Vicenç Illa, que el va adequar com a cafè bar.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LLEGÍTIM de la I República, va romandre tancat, i en acabar el conflicte bèl•lic es va tornar a obrir, m’explicava la Rosa Clavaguera Almar, que varen celebrar aquí el seu banquet de noces.

Actualment està tancat, com la quasi totalitat d’establiments i botigues que hi havia al nucli antic de Serinyà.

Ens agradarà tenir noticia del segon cognom i del lloc i data de Pere Jordà a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Assolir un bon nivell d’informació del patrimoni històric és el que diferencià una ‘ Nació Civilitzada’ de la resta, Catalunya està dissortadament lluny encara de tenir aquesta consideració.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada