Retratava aquesta ‘peculiar’ església que compta amb un pis afegit amb espitlleres i matacà , obra del segle XIV quan s'hi van dur a terme unes obres de fortificació que van comportar l'enlairament de tots els murs del perímetre del temple fins a doblar-ne l'alçada original.
Hi ha constància d’un document del 7 de gener de 1385 adreçat al capità del castell de Rupià, Ramon de Torroella, en el que el bisbe de Girona li manà informar sobre la possibilitat de fortificar l'església de Parlavà, per tant possiblement fou en aquesta època en què es dugueren a terme les obres de fortificació.
La descripció de patrimoni Gencat ens diu , església d’una nau amb absis semicircular. Reformes posteriors: capelles laterals i fortificació aixecada sobre els murs romànics.
Portalada al frontis classicitzant, amb frontó, datada el 1742. Campanar d’espadanya, aparedat. Finestres de doble biaix. Volta de la nau apuntada i seguida; arc triomfal apuntat. Cornises, exterior i interior, de quart de cercle corbat. Aparell de carreuada, ben allisat. En un carreu del mur meridional, a l’exterior, hi ha una creu grega, en relleu, inscrita en un cercle. A la fortificació més tardana hi ha espitlleres i un matacà, ben conservat, al N.
No trobava cap esser humà al que preguntar-li sobre l’edifici de les escoles anterior a la dictadura franquista.
Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada