dimarts, 17 de novembre de 2015

ESCOLA ANTONI ROIG COPONS. TORREDEMBARRA. TARRAGONÈS.

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Llegia que l'edifici de l’escola fou construït gràcies al promotor Antoni Roig i Copons, (Torredembarra, 1817 - 1885), i a l'ajut ofert per l'il•lustre arquitecte tarragoní Ramon Salas i Ricomà (Tarragona, 1848-1926)

El Patronat Antoni Roig Copons es va formar després de la seva mort per complir les seves voluntats.

La descripció tècnica ens diu ; edifici quadrat, amb planta baixa i pis. La data de construcció es pot observar al pis alt de l'habitatge, concretament a la part central damunt de la finestra tripartida. La planta baixa presenta dues portes d'accés enlairades damunt d'una petita escalinata, sobresortint del cos central podem observar dues ales a banda i banda de la planta baixa amb finestres bipartides, tres a cada costat que presenten una perfecta simetria. Damunt de la planta baixa i la seva part central, apareix el primer pis amb finestra tripartida i dues finestres petites i senzilles al costat.


Tant les pintures de la sala noble, com la decoració escultòrica que remata la façana principal externa, presenta alguns elements propis de l'associació de la francmaçoneria, probablement relacionats amb els executors del projecte, com ara un compàs, una estrella de cinc puntes, un pergamí obert, una bola del món o una columna.

El coronament de l'edifici no pot ser més característic de l'època, amb frontó triangular rematat amb decoració escultòrica de manera que a cada pis la decoració ha anat augmentant de relleu, fins arribar a ésser una veritable escultura.

http://www.naciodigital.cat/delcamp/baixgaiadiari/noticia/1366/dot/patronat/antoni/roig/tradicio/es/perd/torredembarra
http://www.turismetorredembarra.cat/edifici-antoni-roig-gid-49
http://www.xtec.cat/centres/e3003884/historia.htm

Ens encanta que les entrades de Edificis Escolars anteriors a la dictadura franquista tinguin una gran acceptació, ens agradaria però, que es superes aquesta ‘admiració passiva’ i que des de cada poble, vila i ciutat de Catalunya, ens féssiu arribar imatges – actuals i/o d’arxiu – dels edificis escolars que existien abans de que els sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco enderroquessin el govern LEGÍTIM de la II República.

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ),fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Fem una especial crida als Casals i Clubs d’Avis, tota vegada que els seus usuaris, poden recordar on eren els edificis de les escoles anteriors a la dictadura franquista.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada